1. yle.fi
  2. Uutiset

Ars Fennica -palkittu Charles Sandison tekee eläviä seinämaalauksia

Hämeenlinnan Taidemuseossa avautui perjantaina suurelle yleisölle merkittävä nykytaiteen näyttely. Taidemuseon väki kuvailee tietokoneohjattua videoteosta eläväksi seinämaalaukseksi. Ars Fennica 2010 -kuvataidepalkitun Charles Sandisonin tilateoksissa valosta rakentuneet sanat ja merkit muodostavat tietokoneohjattua mediataidetta.

kulttuuri
taidemuseossa ihmisiä ja seinille heijastettu taideteos
Tavastehus kronomagasines. 26 projektoria, 26 tietokonetta Hämeenlinnan Taidemuseossa. Charles Sandisonin Ars Fennica 2010 -näyttelyn tilateos on joka päivä erilainen.Reima Määttänen / Hämeenlinnan Taidemuseo

Charles Sandisonin näyttely on vallannut Hämeenlinnan Taidemuseon Lohrmann-rakennuksen. Hämeenlinnaan varten räätälöity mediatyö pohjaa Lohrmann-rakennuksen alkuperäiseen historiaan kruunun viljamakasiinina.

Seinissä ja katossa liikehtivää mittavaa mediateosta kannattaa katsella avoimin mielin, kertoo Hämeenlinnan Taidemuseon näyttelymestari Reima Määttänen.

- Kysyin eilen Charlesilta, että mitä nää oikein tekee nää jutut täällä. Tekstit, kuviot ja muut ovat interaktiivisia ja ne reagoivat toisiinsa, eli Charles ei määrää mitä ne tekevät.

- Hän sanoi, että näyttely on vähän niin kuin sirkusteltta. Että sinne telttaan on turvallista tulla katsomaan, mitä siellä on, mutta ihan ei tiedä mitä siellä teltan sisällä tapahtuu. Se oli mielestäni hauskasti sanottu, ja semmoisella mielellä kannattaa tulla tänne tätä teosta katsomaan, sanoo Määttänen.

Eläväinen mediateos kuvittaa Lohrmann-rakennuksen seiniä ja kattoja eli kaikkiaan tuhatkunta neliötä. Näyttely herää henkiin valojen sammuttua, kuvailee Reima Määttänen.

Skotlantilaislähtöinen Charles Sandison asuu Tampereella. Hämeenlinnan Taidemuseossa nähtävä Ars Fennica 2010 -palkintonäyttely on taiteilijan ainoita näyttelyitä kotimaassa tänä vuonna.

Ars Fennica 2010 -näyttely Hämeenlinnan Taidemuseossa 5.2.2012 asti.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi