Ulkomaalainen lääkärintutkinto ei Suomessa riitä

Uutinen Karstulan epäpätevästä lääkäristä on herättänyt keskustelua lääkäripalveluiden luotettavuudesta. Lääkäripulasta kärsivässä Keski-Suomessa ulkomailta tuleville lääkäreille on suuri tarve. EU:n ulkopuolelta tuleva lääkäri ei kuitenkaan voi työllistyä Suomessa pelkällä tutkinnolla, vaan edessä on vuosia kestävä pätevöityminen laillistetuksi lääkäriksi.

lääkärit
Lääkäri Kirill Melnikov työnsä ääressä Keski-Suomen keskussairaalassa.
Kirill Melnikov työskentelee erikoistuvana lääkärinä Keski-Suomen keskussairaalassa.YLE Keski-Suomi

Venäläinen Kirill Melnikow tuli Suomeen reilut kaksi vuotta sitten taskussaan Venäjällä suoritettu lääkärintutkinto. Suomessa ura ei kuitenkaan auennut pelkällä tutkinnolla, vaan edessä oli lisää opintoja. Aluksi opinnot tuntuivat Melnikovista hieman turhauttavilta, koska hän oli jo opiskellut lääkäriksi mutta nyt keskussairaalassa työskentelevä mies sanoo ymmärtävänsä vaatimukset lisäopinnoista.

- Nyt, kun olen erikoistuva lääkäri, niin ymmärrän, että lakitentit ja sellaiset paperihommat ovat olleet hyödyllisiä. Ainakin kaksi vuotta menee vielä, kertoo Melnikov valmistumisensa aikataulusta.

Pätevöityminen vuosien prosessi

EU-alueella lääkäriksi lukenut voi päästä Suomessa työnsyrjään kiinni vähän helpommin. Lääkäritutkinnot on harmonisoitu unionin sisällä mutta Suomessa vaatimuksena on lisäksi terveydenhuoltolain tuntemus sekä kielitaito. EU:n ulkopuolelta tulevilla lääkäreillä on edessään pidempi urakka.

- Hänen täytyy suorittaa meillä kunnallista palvelua ja sen lisäksi useita tenttejä saadakseen lääkäriksi laillistuksen. Lisäksi täytyy olla riittävä kielitaito, joko suomen tai ruotsin kielen taito, jotta hän voi hoitaa potilaita, kertoo johtajaylilääkäri Markku Voutilainen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Voutilaisen mukaan kyse on muutaman vuoden prosessista, jos liikkeelle lähdetään nollatilanteesta.

Ulkomaalaisia lääkäreitä tarvitaan

Monilla pienillä paikkakunnilla kärsitään lääkäripulasta, joten ulkomailta tulevien lääkäreiden merkitys on suuri. Myös Keski-Suomessa tarvitaan jatkossa yhä enemmän ulkomaalaisia lääkäreitä, sillä etenkin pieniin kuntiin on vaikea saada työvoimaa.

Kirill Melnikov on viihtynyt Jyväskylässä erinomaisesti ja aikoo laillistumisurakan jälkeen jäädä tänne töihin.

- Kollegat ovat kaikki ystävällisiä ja auttavat minua. Potilaatkin ovat olleet tyytyväisiä, varmaan se on hyvä merkki, arvelee Melnikov.

Lähteet: YLE Keski-Suomi