Al Gore Jyväskylässä - tarkkaan varjeltu vierailu

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore saapui perjantaina Jyväskylään tiukkojen turvatoimien saattelemana. Goren aikataulusta ei annettu mitään tietoja julkisuuteen eikä hän antanut haastatteluja vierailunsa aikana. Goren puheenvuoroa sai kuvata vain viiden minuutin ajan.

Al Gore
Al Gore luennoimassa ilmastonmuutoksesta
Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore luennoimassa ilmastonmuutoksesta Filippiinien pääkaupungissa Manilassa kesäkuussa 2010.Francis R. Malasig / EPA

YLE Keski-Suomi lähestyi Goren toimistoa hyvissä ajoin etukäteen ja pyysi Gorelta lyhyttä haastattelua ympäristöteemoihin liittyen. Toimistosta vastattiin, että tiukan aikataulun vuoksi haastattelu ei ole mahdollinen.

Suomen Yrittäjäyhteisön toimitusjohtaja Jyri Lindén sanoo, että Gore on hyvin tarkka siitä, missä ja milloin hän tiedotusvälineitä kohtaa.

- Varmasti se johtuu osittain siitä, että hän pyrkii välttämään sitä, että hänen puheistaan irrotettaisiin yksittäisiä lauseita, joista vedettäisiin kokonaan erillisiä uutisia. Hän haluaa varmasti, että se sanoma, jonka hän välittää, on juuri se, minkä hän haluaa, Lindén perustelee.

Jyväskylä täyttyi kansainvälisistä vieraista

Gore sai vuonna 2007 Nobelin rauhanpalkinnon työstään ilmastonmuutoksen tunnetuksi tekemisessä. Hän oli edellisenä vuonna tuottanut suuren dokumenttielokuvan Epämiellyttävä totuus.

Tapahtuma, jossa Gore puhui, on Suomen Yrittäjäyhteisön järjestämä Nordic Business Forum -seminaari. Se kokosi Jyväskylään viikonlopuksi yli 1 800 ympäristövastuullisesta liiketoiminnasta kiinnostunutta huippuosaajaa. Ajankohtainen aihe on herättänyt laajaa kiinnostusta.

- Suuren osallistujamäärän vuoksi tilat on kertaalleen vaihdettu suurempiin ja myyty uudelleen loppuun. On hienoa, että puhujavieraamme saavat puhua täydelle salille, kiittelee Lindén.

Jatkoa seuraa - taso nousee?

Tapahtumaa on valmisteltu puolitoista vuotta ja mukana on yli 150 vapaaehtoista työntekijää. Lindénin mukaan tapahtuma on myynyt niin hyvin, että jatkoa seuraa.

- Me haluamme rakentaa tästä vuotuisen tapahtuman Jyväskylään. Me haluamme ravistella ihmisiä, tuoda erilaisia näkökulmia ja erilaisia puhujia esiin. Emme pyri syöttämään vain yhtä ideaa, vaan pyrimme tuomaan eri aloilta erilaisia ihmisiä puhumaan näistä asioista, Lindén sanoo.

Al Goren vierailua Jyväskylässä ryhdyttiin valmistelemaan jo puolitoista vuotta sitten, joten ensi vuoden kuviotkin ovat jo pitkällä. Aivan kaikkea Lindén ei kuitenkaan halua ensi vuodesta vielä paljastaa.

- Varmasti saamme lähiaikoina lisätietoa siitä, ketkä ovat ensi vuoden päätähdet. Sen verran voin kuitenkin paljastaa, että teema vaihtuu. Ja uskallan kyllä väittää, että taso on ensi vuonna vieläkin kovempi ja laajempi, maalailee Lindén salaperäisesti.

Lähteet: YLE Keski-Suomi