1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

B12-vitamiinin puute kutistaa vanhusten aivot

B12-vitamiinin puute kutistaa vanhusten aivoja ja heikentää muistia ja ajatustoimintaa, kertoo yhdysvaltalainen tutkimus. Eläinperäisistä ruuista, kuten lihasta, kalasta, maidosta ja munista saatavan vitamiinin puute on yhdistetty aiemmin myös Alzheimerin tautiin.

terveys

Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksesta seurattiin neljä vuotta yli 120 65-vuotiasta ja sitä vanhempaa yhdysvaltalaista. Vanhukset, joiden B12-vitamiinin riittävyydestä kertovien merkkiaineiden pitoisuudet olivat tutkimuksen alkaessa pienet, kärsivät seuranta-ajan loppuessa muita useammin heikentyneestä muistista. Myös heidän aivonsa olivat pienentyneet muita enemmän.

Tutkijoiden mukaan on vielä liian aikaista sanoa, olisiko nämä vaikutukset voitu estää lisäämällä B12-vitamiinin saantia. Tulosten tulkintaa hankaloittaa se, että merkkiaineista poiketen varsinainen B12-pitoisuus ei vaikuttanut tuloksiin. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että iäkkäiden B12-vitamiinin vajaus on vaikea havaita vain pitoisuutta mittaamalla.

Tutkijoiden mukaan tulokset vahvistavat näistä rajoitteista huolimatta B12-vitamiinilla olevan osansa iäkkäiden aivojen toiminnassa, ja sen vuoksi vitamiinin riittävyydestä pitäisi huolehtia.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi