Ruotsalaistutkijat: Geenimanipulointi auttaisi luontoa

Ruotsalaiset geenitutkijat ovat julkaisseet Dagens Nyheter-lehdessä avoimen kirjeen, jossa he vaativat geenimanipulointia koskevan lainsäädännön lieventämistä. Tutkijoiden mielestä geenimuunneltujen viljalajien yleistyminen hyödyttäisi luontoa.

luonto
Kasvavaa kauraa. Kaura. Vilja, korsia.
Pertti Aherva / Yle

Kirjeen on allekirjoittanut 41 geenitutkijaa. He vaativat geenimuuntelun vapauttamista etenkin EU:ssa.

Tutkijat muistuttavat, että EU on käyttänyt valtavasti rahaa ja tutkijaresursseja, joiden avulla on kehitetty yhä laadukkaampia kasvilajikkeita. Geenimanipuloitu vilja vaatii tavallista vähemmän vettä, lannoitteita ja torjunta-aineita. Tästä syystä se olisi hyödyllisempää myös luonnonsuojelun kannalta.

Tutkijat arvostelevat erityisesti luonnonsuojelujärjestöjä. Tutkijoiden mielestä järjestöjen olisi alettava ajatella geenimuuntelusta uudella tavalla, koska sen yleistyminen lopulta tukisi myös luonnonsuojelijoiden tavoitteita.

Kasvien tutkimista ei silti pitäisi tutkijoiden mielestä lopettaa. Varsinkien uusien, ympäristölle tai terveydelle riskiä aiheuttavien kasvien, niin geenimanipuloitujen kuin luonnonmukaistenkin, tutkimusta pitäisi jopa tehostaa, geenitutkijat vaativat.

Lähteet: YLE Uutiset