Kundaliinijooga on joogien suihkukone

Kundaliinijooga keksittiin tuhansia vuosia sitten, mutta paikoin Suomessa se on vasta nyt nousemassa joogaharrastajien suosioon. Joidenkin lajiin vihkiytyneiden mukaan kundaliinijooga on joogien suihkukone eli sillä saavuttaa nopeimmat tulokset.

Kuva: Yle

Kundaliinijoogassa tavoite on, että hermosto lepää ja kehittyy. Tulee hyvä ja kirkas mieli. Saa lisää energiaa ja hyvää oloa arkeen. Näin lajia luonnehtii kundaliinijoogaopettaja Maria Järvinen.

Joogasuuntauksia pulpahtelee kuin sieniä sateella. Astanga- ja hathajooga ovat perinteisiä muotoja. Sittemmin on tullut hotjoogaa, äijäjoogaa, mammajoogaa ja niin edelleen.

Kundaliinijooga on tuhansia vuosia vanha laji, joka rantautui Suomeen 2000-luvun alkupuolella. Joillekin paikkakunnille se on ennättänyt vasta nyt.

- Tässä yhdistyvät kaikkien joogien eri puolet. On hengitysharjoituksia, liikettä, asentoja, mantroja ja laulua. Teknisesti siinä on kaikki, sanoo Maria Järvinen.

Hänen mukaansa kundaliinijooga on kuitenkin varsin lempeä joogan suuntaus ja sopii kaikenkuntoisille ihmisille.

Rauhaa ja seesteisyyttä

Järvinen innostui kundaliinijoogasta käytyään aikoinaan Joensuussa kansanopiston tunnilla kokeilemassa lajia.

- Siitä jäi rauhallinen ja seesteinen olo, arjessa alkoi jaksaa aiempaa paremmin eikä hermostunut pienistä asioista. Tuli iloisuus, mutta ei mistään syystä. Se oli vakuuttavaa.

Maria Järvinen luonnehtii kundaliinijoogaa joogien suihkukoneeksi, koska sillä saavutetaan tuloksia nopeasti.

- Tykkään siitä, että on liike, hengitys ja kohde, mihin katseensa keskittää. Siinä on niin paljon tekemistä, ettei pysty keskittymään muuhun. Se, että keskittyy puolitoista tuntia päivässä tai viikossa, antaa voimaa pitkäksi aikaa, hän sanoo.

Shaktitanssi on kundaliinijoogan perillinen

Sysmäläinen Lea Koskelo opiskelee shaktitanssin opettajaksi. Joogatanssiksikin kutsuttu muutaman vuosikymmenen vanha laji on lumonnut Koskelon. Siinä yhdistyvät kundaliinijooga ja eri tanssilajit.

- Se on tanssin joogaa. Se on perusteiltaan joogaa, mutta siinä käytetään tanssilajeja. Kyllä siinä hyvin paljon myös mieli on mukana, kun tehdään meditatiivisia harjoituksia, kertoo Koskelo.

Suomeen jooga sopii hyvin, koska olemme perinteisesti lähellä luontoa ja metsää, se tuntuu luontevalta, arvioi Koskelo.

- Shaktitanssi on kokonaisvaltaista, siihen kuuluu kaikki oleellinen, mikä on osa minua. Siinä yhdistyvät fyysisyys, tanssillisuus ja henkisyys, meditatiivisuus, ylistää tuleva shaktitanssin opettaja Lea Koskelo.