Elisa ja DNA: Nettisurffailu ulkomailla tulossa kiinteähintaiseksi

Internetin käyttö ulkomailla kännykällä tai nettitikulla saattaa ensi vuonna halventua huomattavasti. Palveluntarjoajat käyvät parhaillaan neuvotteluita, joiden tavoitteena on saada kiinteä hinnoittelu myös ulkomailla tapahtuvaan nettisurffailuun.

Kotimaa
Ihmisiä näppäilemässä kännyköitään.
Työvuorolistasta saa helposti todisteen ottamalla kuvan kännykän kameralla.YLE

YLE Uutiset kysyi palveluntarjoaja DNA:lta, Elisalta ja Soneralta, missä vaiheessa suomalainen matkailija pääsee bittivirran määrään perustuvasta laskutuksesta vihdoin eroon. Puheluita suomalaiset soittavat ja vastaanottavat ulkomailla nykyhinnoilla jo mielellään, mutta käytön kalleus pitää matkanetin edelleen lähinnä vain liikematkustajien ulottuvilla.

- Ensi kesänä ollaan jo toivottavasti siinä tilanteessa, että pystymme tarjoamaan meidän asiakkaillemme palvelun kiinteällä päivämaksulla. Jos maksaa Suomessa kympin kuukaudessa mobiilidatasta, niin sitten muutaman euron päivämaksulla voi käyttää sitä myös ulkomailla, sanoo Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi.

DNA:lla on tässä vaiheessa vielä selvitettävänä useampi vaihtoehto.

- Tavoite on, että ulkomaan käytössä päästäisiin joko päivä-, viikko- tai kuukausikohtaiseen hinnoitteluun niin, että megabittipohjaisesta hinnoittelusta päästäisiin eroon, toteaa DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Hyvä palvelu on huonoa liiketoimintaa

Ulkomailla matkaaja menee älypuhelimilla ja kannettavilla tietokoneilla verkkoon useimmiten avoimen langattoman verkon kautta. Operaattoreille avoimet verkot ovat kilpailijoita, sillä ne eivät saa kerättyä niitä käyttäviltä satunnaisilta verkkovierailijoilta rahaa.

Toisaalta, mobiiliverkkoja käyttää ulkomailla nykyhinnoittelulla vain murto-osa älypuhelimien ja nettitikkujen omistajista. Operaattoreiden mukaan hintojen muuttaminen kiinteiksi olisi ennen kaikkea hyvää palvelua.

- Jos pystyy tarjoamaan samaan hintaan mobiliidataa ulkomailla, niin kyllä se on selkeä kilpailuetu, muistuttaa DNA:n Pekkä Väisänen.

Suomessa toimivat operaattorit kilpailevatkin nyt siitä, kuka ehtii ensimmäisenä julkistaa matkanetin käytön ulkomailla kiinteähintaiseksi. Mikäli kilpailijat eivät pysy heti perässä, on seurauksena asiakastappioita.

Sonera ei paljasta korttejaan

Soneran kuluttajaliiketoiminnan johtaja Juha Koivuniemi ei yhtiön lähikuukausien matkanettihinnoittelusta uskalla kertoa vielä tarkemmin.

Sonera on laskenut matkapuhelinhintojaan Pohjoismaissa ja Baltiassa, mutta kiinteää datahintaa ei sen enempää Tukholmassa kuin Tallinnassakaan vielä tunneta.

- Tavoitteena se kuitenkin joillakin alueilla on, Koivuniemi sanoo.

Yksi syy, miksi suomalaisten palveluntarjoajien ollut vaikea saada neuvoteltua hyvähintaisia yhteistyösopimuksia muiden maiden operaattoreiden kanssa, on Suomen vinoutunut turismivirta.

Suomalaisia liikkuu älypuhelimineen huomattavasti enemmän ulkomailla kuin nettiä kaipaavia ulkomaisia matkailijoita Suomessa.

Esimerkiksi Elisa on kovasti pyrkinyt saamaan Vodafonelta samoja etuja kuin maailman johtava matkapuhelinketju on tarjonnut omille asiakkailleen ympäri maailman. Toistaiseksi turhaan.

Kiinteällä hinnoittelulla Kanarian saarilla lukisi Suomen uutiset vitosella päivässä, Henri Korpi Elisasta antaa esimerkin.

- Näillä hinnoilla matkanetin käyttömäärät kasvaisivat niin paljon, että siinä liiketoiminta ei ehkä pienenisikään, vaan saattaisi jopa kasvaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann