1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Islannin parlamentti avattiin munasateessa

Islannin huonon taloustilanteen tuohduttamat protestoijat heittelivät poliitikkoja kananmunilla parlamentin eli althingin kokoontuessaan istuntokautensa avajaisiin lauantaina. Kaksi ihmistä loukkaantui lievästi. Protestoijat vaativat hallitusta auttamaan kotitalouksia, jotka ovat asuntolainoineen pahassa pulassa.

Kansanedustajat suojautuivat mielenosoittajien heittelemiltä kananmunilta muun muassa sateenvarjoin. Kuva: RUV

Althingin edustalle pääkaupungin Reykjavikin keskustaan kokoontui yli tuhat mielenosoittajaa. Joidenkin tietojen mukaan heitä oli jopa kaksi tuhatta. Osa hakkasi kattiloita ja heitteli parlamenttirakennusta ruoalla ja ilotulitteilla.

Kun kansanedustajat, presidentti, hallitus ja kunniavieraat tulivat parlamentin avajaisiin, hekin saivat päälleen kananmunia ja jogurttia. Talousministeri Árni Páll Árnason kaatui eikä päässyt paikalta omin voimin. Myös tapahtumia taltioinut tv-kuvaaja loukkaantui lievästi, kertoo IceNews-verkkosivu.

Poliisi muodosti poliitikkojen suojaksi turvaketjun, kun he tulivat avajaisjumalanpalveluksesta ja kävelivät takaisin parlamenttitaloon, mutta munasade jatkui. Kolme kansanedustajaa vaihtoi puolta mielenosoittajien joukkoon.

Kymmenet tuhannet allekirjoittivat vetoomuksen

Äänekkäät mielenosoitukset ovat olleet yleisiä Islannissa sitten vuoden 2008, jolloin maan pankkisektori romahti yhdessä viikossa. Vaikka maan talous on hitaasti elpymässä, monet kansalaiset kamppailevat hyvinä aikoina ottamiensa valuuttalainojen kanssa.

Lauantain mielenosoituksen järjestäjät luovuttivat hallitukselle 34 000 allekirjoituksen vetoomuksen, jossa vaadittiin velkahelpotuksia. Allekirjoittajien määrä on yli kymmenenosa Islannin kansasta.

Pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir lupasi hallituksen tekevän parhaansa. Hän sanoi, että ongelmat ovat jo paljon pienempiä kuin viime vuonna, ja pyysi kansalaisilta malttia.

Talousministeri Árnason on arvioinut, että Islannin talous kasvaa ensi vuonna 3,2 prosenttia ja työttömyys kääntyy laskuun 8,3 prosentista.