Hyppää sisältöön

Kivikauden lapset opettelivat tekemään taidetta

Ranskalaisesta Dordognesta on löytynyt luolamaalausten joukosta lasten sormenjälkiä. Arkeologit arvelevat, että alueen kivikautiset asukkaat kannustivat lapsia opettelemaan taiteen tekemistä jo nuorella iällä.

Pisteet ja viivat ovat yleisimmin esiintyviä symboleja. Nelikulmiota puolestaan löytyi joka viidennestä tutkitusta paikasta, muun muassa Lascaux'n kuulusta luolasta Ranskassa. Kuva: HTO / Wikimedia (Public Domain)

Brittiläisen Cambridgen yliopiston arkeologikonferenssissa esitellyt taiteen yritelmät ovat harvinainen väläys 13 000 vuoden takaisesta perhe-elämästä. Dordognen taidokkaiden mammutinkuvien joukossa on pienillä sormilla vetäistyjä siksak-viivoja ja kiemuroita.

Yhdessä kammiossa lasten jättämiä jälkiä on enemmän kuin aikuisten töitä. Tutkijat ovatkin päätelleet, että kyseessä saattoi olla kivikautinen taidepaja, jossa lapset opettelivat aikuisten taitoja. Jäljistä on pystytty tunnistamaan neljä 2 - 7-vuotiasta lasta.

Lasten ja aikuisten töiden päällekkäisyys osoittaa, että he olivat samaa perhe- tai asuinkuntaa. Esimerkiksi yhden seitsenvuotiaan tytön jäljet esiintyvät useimmiten yhdessä pienikokoisimman aikuisen miehen kanssa. Tutkijat arvelevat, että he ovat olleet sisar ja veli.

Kaksivuotiaan kättä on selvästi ohjannut aikuinen, sillä viivat ovat varsin määrätietoisia, maalauksia tutkinut arkeologi Jess Cooney sanoo. Lasten jälkiä on myös on niin korkealla luolassa, etteivät he ole voineet sinne yltää istumatta aikuisen hartioilla.

Vastaavia jälkiä on muuallakin

Dordognen luolat ovat yksi maailman kuuluisimmista esihistoriallisista taidekammioista. Maalausten joukossa on useita eläinlajeja, etenkin mammutteja, mutta myös muun muassa biisoneita, hevosia ja karvaisia sarvikuonoja. Ihmishahmojakin on neljä.

Sormien pyyhkäisyjä on löytynyt myös muista luolista Ranskasta, Uudesta-Guineasta ja Australiasta. Jäljistä on käyty kiivaitakin väittelyjä. Joidenkin tutkijoiden mielestä ne ovat ajankululuksi tehtyä töhertelyä, toisten mielestä niillä on ritualistinen merkitys.

Dordognen löydöistä kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

.
.