1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kymmenien sandaalien löytö kertoo Skotlannin roomalaisajasta

Skotlannista supermarketin työmaalta on löytynyt kahden roomalaisen linnoituksen rauniot - ja kymmenittäin roomalaisaikaisia nahkakenkiä. Linnoitukset olivat miehitettyjä ensimmäisellä ja toisella vuosisadalla.

Camelonissa Falkirkissä aiotaan rakentaa suuri supermarket entisen tekstiilitehtaan paikalle. Kaivuutöissä alueelta löytyikin yllättäen komeita raunioita ja poikkeuksellisen runsaasti roomalaisaikaisia esineitä.

Vaikka alueesta on tutkittu vain kymmenesosa, tutkijat ovat löytäneet jo muun muassa uuneja, rahoja, koruja, kirveen ja 60 nahkakenkää. Yhtä suurta roomalaista kenkäkasaa Skotlannista ei ole löytynyt ikinä ennen. Tutkijoille löytö on mitä tervetullein, sillä kenkien määrästä on laskettavissa linnoituksessa olleiden joukkojen koko.

Kengät ovat myös säilyneet epätavallisen hyvässä kunnossa. Ne ovat nahkasandaaleja, joissa on säärinauhat ja nauloitetut pohjat.

Arkeologi Martin Cookin mukaan löydät osoittavat, että roomalaiset viipyivät paikalla pitkään, toisin kuin heillä oli yleensä tapana. Yleensä he myös noudattivat poltetun maan taktiikkaa eli purkivat rakennelmansa lähtiessään, jotta paikalliset asukkaat eivät olisi hyötyneet niistä, Cook kertoo.

Camelonin linnoitusten päälle ei nouse rakennuksia vaan parkkipaikka, joten jatkotutkimuksia voidaan tulevaisuudessa tehdä suhteellisen helposti.

Löydöstä kertovat The Scotsman- (siirryt toiseen palveluun) ja The Falkirk Herald (siirryt toiseen palveluun) -lehdet.