Thorning-Schmidt sai kuningattarelta pääministerin pestin

Tanskan sosiaalidemokraatit, sosiaaliliberaalinen Radikale Venstre ja sosialistinen kansanpuolue muodostavat Tanskalle hallituksen. Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Helle Thorning-Schmidt tapasi sunnuntai-iltana kuningatar Margareetan ja sai häneltä virallisesti valtuudet hallituksen muodostamiseen.

Ulkomaat
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, tuleva pääministeri Helle Thorning-Schmidtin saapuu viimeisiin hallitusohjelmaneuvotteluihin.
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, tuleva pääministeri Helle Thorning-Schmidtin saapui viimeisiin hallitusohjelmaneuvotteluihin Kööpenhaminan Crown Plaza -hotellille 2. lokakuuta.Tanskan TV2

Tanska saa näin ensimmäisen keskusta-vasemmistolaisen hallituksensa kymmeneen vuoteen. Thorning-Schmidt sanoo, että sen ohjelma on Tanskalle suureksi eduksi.

Ohjelma ja ministerilista julkistetaan maanantaina. Tanskan tiedotusvälineiden mukaan ohjelmassa on muun muassa suunnanmuutos edellisen hallituksen siirtolaispolitiikkaan. Oikeistopopulistisen kansanpuolueen vuoksi se oli Euroopan tiukimpia. Puolue sai läpi monia vaatimuksiaan ehtona tuelleen oikeistohallitukselle.

Ohjelmassa on tiettävästi myös tuloveron alentaminen ja lisäyksiä julkisiin investointeihin.

Keskusta-vasemmisto sai niukan voiton Tanskan parlamenttivaaleissa kaksi viikkoa sitten ja tarvitsee parlamentissa punavihreän yhteinäisyyslistan tuen.

Ensimmäinen naispääministeri

Helle Thorning-Schmidtistä tuli kansanedustaja ja sosiaalidemokraattien puheenjohtaja vuonna 2005. Hänen juurensa ovat Tanskan vanhassa työväenliikkeessä.

Hän oli ensimmäinen nainen sosiaalidemokraattien johdossa, ja hänestä tulee Tanskan ensimmäinen naispääministeri. Hänen erityisenä vahvuutenaan pidetään oivallista väittelykykyä.

Ennen kotimaan politiikkaa Thorning-Schmidt oli eurokansanedustaja vuosina 1999 - 2004, ja jo sitä ennen hän työskenteli Tanskan EU-delegaatiossa.

Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri. Hän sanoo tienneensä jo nuorena, että halusi johtavaan asemaan, "ehkä hotellinjohtajaksi tai vastaavaksi". Pääministerin pestistä hän ei osannut haaveilla, hän sanoo.

Thorning-Schmidt on 44-vuotias. Hänellä on kaksi tytärtä. Hänen puolisonsa on Britannian työväenpuolueen entisen johtajan Neil Kinnockin poika Stephen Kinnock.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, YLE Uutiset