Silakat uivat jälleen Stadiin

Helsingin vanhin perinnetapahtuma Stadin Silakkamarkkinat käynnistyi jälleen tänään sunnuntaina. 80-luvun tauon jälkeen Silakkamarkkinat on palannut Helsingin syksyn tapahtumakartalle, ja löytänyt kävijänsä.

Kotimaa
Ihmisiä silakkamarkkinoiden myyntikojulla.
YLE

Ensimmäiset silakkamarkkinat uivat Helsinkiin tiettävästi jo vuonna 1743. Kuten ennenkin myös tänä päivänä Itämeren kalastajat tuovat markkinoille saaliinsa ja kaupunkilaiset kirmaavat silakoiden kimppuun.

Markkinoilla valitaan tänäkin vuonna vuoden maustekala ja vuoden silakkayllätys. Voittajat palkitaan heti avajaispäivänä sunnuntaina Kauppatorilla. Viime vuosina raatiin on päässyt myös yleisön edustaja. Tänä vuonna runsaasta hakijajoukosta valittiin kaksi maallikkomaistajaa. Markkinoiden suurin jännitysmomentti on nimenomaan silakkayllätys-kilpailu, kertoo viestintäpäällikkö Eeva Hietanen.

- Kalastajat eivät kerro meille etukäteen mitä on luvassa. Yllätystä odotellaan aina kutkutus vatsassa, että mitä he ovat keksineet.

Myös maailman luonnonsäätiö WWF kampanjoi kotimaisen kalan puolesta markkinoilla. Järjestö huomauttaa, että jopa 70 prosenttia Suomessa syötävästä kalasta tulee ulkomailta samaan aikaan kun suuri osa kotimaan silakkasaaliista menee turkisten tuottamiseen.

Silakkamarkkinat järjestetään tänä vuonna 269. kerran. Varsinainen kalamyynti tapahtuu Kauppatorin Kauppahallin takana.

Lähteet: YLE Helsinki