Otsonikadon aukko huomattavan suuri pohjoisnavan yllä

Viisi kertaa Saksan kokoinen aukko otsonikerroksessa aukesi viime kevään aikana pohjoisnavan yläpuolelle. Otsonikerroksen merkittävä väheneminen alkoi viime tammikuussa.

Tähän mennessä tutkimustulokset ovat osoittaneet pohjoisnavan ostonikadon olevan paljon vähäisempää kuin etelänapamantereella. Otsonikatoa voimistavat erityisen kylmät lämpötilat.

Pohjoisnavan otsonikerroksen merkittävä väheneminen alkoi viime tammikuussa. Huhtikuussa "aukko" siirtyi Venäjän, Mongolian ja Itä-Euroopan yläpuolelle noin kahden viikon ajaksi.

Viime keväänä mittaukset osoittivat epätavallisen korkeaa ultaviolettisäteilyä näillä alueilla. Ihmisten altistuminen korkealle ultaraviolettisäteilylle ei kuitenkaan ollut jatkuvaa, sillä aukko vaihtoi paikkaa kunnes se lopulta katosi.

Yleensä etelänapamantereella mitataan kylmempiä lämpötiloja kuin pohjoisnavalla, mutta viime vuosina myös pohjoisnavalla on mitattu erityisen alhaisia lämpötiloja.

Ensimmäistä kertaa pohjoisnavan ylapuolella olevaa otsonikatoa voi kutsua aukoksi ostsonikerroksessa, kertoo brittiläisessä tiedejulkaisu Naturissa julkaistu tutkimus. Tutkimus haastaa aiemmat näkemykset pohjoisnavan herkkyydestä otsonikadolle.

Viime keväänä pohjoisnavalla mitattu aukko otsonikerroksessa on yhtä suuri kuin mikä mitattiin etelämantereen yläpuolella 1980-luvulla.