Hyppää sisältöön

Bolivian alkuperäisasukkaat marssivat jälleen valtatietä vastaan

Bolivian Amazonin alueen alkuperäisasukkaat marssivat jälleen lauantaina valtatiehanketta vastaan keskiviikkoisen poliisin tehoiskun jälkeen. Alkuperäisasukkaat ovat vihaisia suunnitelmasta rakentaa valtatie Amazonin luonnonsuojelualueen läpi.

Kuva: EPA

Marssi alkoi aamunkoitteessa Quiquibeyn kaupungissa noin 300 kilometriä La Pazista koilliseen, protestin johtaja Rafael Quispe kertoi.

Quispen mukaan sadat valtatiehanketta protestoivat ihmiset liikkuivat noin 20 kilometrin tuntivauhtia kohti pääkaupunkia. Bolivialainen La Razon -sanomalehti kertoi lauantaina, että marssijat aikovat saapua hallinnon keskukseen La Paziin 12. lokakuuta.

Presidentti kritisoi marssijoita

La Razon -lehden mukaan Bolivian presidentti Evo Morales on kyseenalaistanut marssin lukuisia kertoja ja syyttänyt marssin johtajia poliittisen edun tavoittelusta. Morales totesi, että marssijat haluavat luoda epaedullisen sosiaalisen ilmapiirin ennen 16. lokakuuta pidettäviä erityisiä aluueellisia vaaleja.

Tulevissa vaaleissa on tarkoitus valita pormestarit viiteen eri kaupunkiin.

Bolivian viranomaiset ovat yrittäneet tukahduttaa sekasorron, joka purkautui kun mellakkapoliisi ampui ihmisiä kyynelkaasulla ja pidätti syyskuun 25. päivänä satoja mielenosoittajia, jotka olivat marssineet kuukauden valtatiehanketta vastaan.

Hanke on Moralesin koetinkivi

Brasilian rahoittama valtatie kulkisi Isiboro Secure -luonnonsuojelualueen kautta. Isiboro Secure on koti noin 50 000 alkuperäiskansalaiselle, jotka kuuluvat kolmeen eri alkuperäiskansaan.

Amazonin alueen alkuperäiskansalaiset pelkäävät myös, että pelko valtatiestä tuo Bolivian suurimmat alkuperäiskansat, maattomat Andien Quechua - ja Ayamara-kansat, heidän alueelleen valtaamaan maat.

Sekä puolustusministeri Cecilia Chacona että sisäministeri Sacha Llorenti ovat eronneet virastaan tapauksen vuoksi. Maahanmuuttopäällikkö Maria Rene Quiroga on myös jättänyt virkansa.

Morales hyllytti valtatienrakennussuunnitelman maanantaina ja pyysi julkisesti anteeksi väkivaltaisuuksia keskiviikkona. Protestit ja tehoiskut ovat suuri haaste Moralesille, joka on todennut, että 300 kilometriä pitkä valtatie on elintärkeä Bolivian talouden kehitykselle.