Filippiineillä pelastetaan ihmisiä talojen katoilta

Filippiineillä viranomaiset yrittää pelastaa tuhannet ihmiset, jotka ovat paenneet tulvavesiä rakennusten katoille ja puunlatvoihin. Uusimman hirmumyrskyn, Nalgaen, sadevedet voivat nostaa tulvavedet kattojen yli.

Ulkomaat
Monin paikoin ihmiset kahlaavat jo nyt kainaloihin ulottuvassa vedessä.
Filippiineillä viranomaiset yrittää pelastaa tuhannet ihmiset, jotka ovat paenneet tulvavesiä rakennusten katoille ja puunlatvoihin. Uusimman hirmumyrskyn, Nalgaen, sadevedet voivat nostaa tulvavedet kattojen yli. Voimakas taifuuni Nalgae kulki lauantaina Filippiinien pohjoisen pääsaaren Luzonin yli. Vain viisi päivää aikaisemmin taifuuni Nesat nostatti tulvavedet kaupunkeihin ja pelloille.

Voimakas taifuuni Nalgae kulki lauantaina Filippiinien pohjoisen pääsaaren Luzonin yli. Vain viisi päivää aikaisemmin taifuuni Nesat nostatti tulvavedet kaupunkeihin ja pelloille.

Viranomaiset yrittävät kiireisesti pelastaa talojen katoille ja puihin kiivenneitä ihmisiä, sillä Nalgaen valtavat vesimassat ovat tulossa alas Cordilleravuorilta. Apuna käytetään veneitä ja helikoptereita. Täysin vettynyt maa ei ime enää lainkaan vettä, vaan vuorilta tuleva vesi nostaa tulvien tasoa entisestään.

Monin paikoin ihmiset kahlaavat jo nyt kainaloihin ulottuvassa vedessä ja alavimmilla paikoilla tulvien pelätään nousevan talojen kattojen ylle.

Uutistoimistot kertovat ihmisten köyttäneen itsensä esimerkiksi katulamppuihin, etteivät tulvavedet veisi heitä mennessään. Eräät ovat varustautuneet omatekoisilla kelluntavälineillä, kuten tyhjillä vesipulloilla.

Viranomaiset ovat toistaiseksi kertoneet vasta yhdestä Nalgaen aiheuttamasta kuolonuhrista, mutta uhrien määrä nousee melko varmasti. Yhteyksiä monille vuoristoalueille ei tässä vaiheessa saada. Nesat-myrsky surmasi yli 50 ihmistä.

Taifuunit ovat Filippiineillä jokavuostisia. Viranomaisten mukaan on kuitenkin ensimmäinen kerta miesmuistiin, kun samalle alueelle osuu kaksi voimakasta taifuunia alle viikon sisään. Säätieteilijät katselevat myös huolestuneina Tyynelle valtamerelle, missä on voimistumassa uusi myrskykeskus. Alustavien ennusteiden mukaan myrsky olisi tulossa kohti Filippiinejä.

Nalgae-myrsky on nyt 1-luokan hurrikaani. Sen odotetaan saapuvan tiistaina Vietnamiin ja Kiinan hainanin saarelle.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset