1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Norjalta ja Australialta epätoivoinen ilmastoesitys

Lauantaina alkoi Panamassa laaja virkamieskokous, jonka tavoitteena on saada neuvottelut uudesta ilmastosopimuksesta uudelleen liikkeelle. Neuvottelujen näkymät ovat heikot, mutta Norja ja Australia ovat tehneet aloitteen, jonka toivotaan muodostuvan uuden ilmastosopimuksen pohjaksi.

Kuva: Reuters-TV

Aikaisemmat neuvottelukierrokset ensi vuonna päättyvän Kioton ilmastosopimuksen uusimiseksi ovat epäonnistuneet.

Norja ja Australia esittävät nyt, että uusi ilmastosopimus yritettäisiin saada valmiiksi vuoteen 2015 mennessä. Sopimuksen valmistelu etenisi siten, että marraskuun huippukokouksessa Etelä-Afrikan Durbanissa valtiot sitoutuisivat ilmoittamaan omat tavoitteensa ja toimenpiteensä, mitä ne aikovat tehdä ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Seuraavat kaksi vuotta käytettäisiin näiden toimenpiteiden standardisointiin ja harmonisointiin. Tämä siksi, jotta eri maiden toimia ja tavoitteita voitaisiin vertailla.

Sopimus voisi astua voimaan vuonna 2015.

Esitys kohdannee vastarintaa eritoten kehittyvien maiden taholta. Ne haluaisivat, että Kioton sopimusta jatkettaisiin. Kioton sopimuksen malli painottaa päästöleikkauksia teollisuusmaissa ja jättää kehittyvät maat vähemmälle.

Norja ja Australia painottavat, että Durbanissa olisi tärkeää ainakin saada aikaan yhteinen päätös siitä, että ilmastosopimus todella yritetään toteuttaa.