Yöpakkanen hätisteli muuttolinnut matkaan

Ensimmäiset pakkaset ovat saaneet pohjoisen petolinnut ja arktiset hanhet liikkeelle kohti lämpimämpiä seutuja. Kansainvälinen BirdWatch-viikonloppu houkutteli lintuharrastajat parhaille bongauspaikolle.

Kotimaa
Mies katselee lintuja kaukoputkella.
Kansainvälinen BirdWatch-tapahtuma houkutteli suomalaisia harrastajia parhaille lintubongauspaikolle.

Helsingin Vuosaaressa, vanhan kaatopaikan laella joukko lintuharrastajia tiirailee pilvettömälle taivaalle. Käsillä on yksi vilkkaimmista lintujen syysmuuton hetkistä. Samalla vietetään kansainvälistä BirdWatch -viikonloppua, joka kannustaa harrastajia kokoamaan lintuhavaintoja yhteen.

- Nyt muuttavat viimeiset muuttolinnut, ne, jotka jäävät tänne Eurooppaan talvehtimaan. Hyönteissyöjät ovat jo menneet pääosin, lintujärjestö BirdLife Finlandin hallituksen puheenjohtaja Aki Arkiomaa sanoo.

Muutama viikko sitten nähtiin kurkien massamuutto. Tämän viikonlopun muuttajia ovat olleet Siperiasta tulleet, Suomen läpi kulkevat valkoposkihanhet, joita nähtiin suurissa, tuhatpäisissä parvissa eripuolilla Itä-Suomea. Kaikkiaan noin 50 000 hanhen suuntana on Pohjanmeren rannat.

Myös pohjoisen petolinnut muuttavat viimeisten joukossa; tänään Vuosaaren yllä nähtiin muun muassa tuulihaukka ja maakotka.

Lintuharrastaja Jaana Sarvalalle suuri, siipien välistä mitattuna jopa parimetrinen maakotka oli ensimmäinen.

- Minulle tämä oli yksi koko vuoden hienoimmista havainnoista. Isot petolinnut ovat tosi kauniita ja kuninkaallisia olemukseltaan. Hyviä saalistajia ja muuttavat pitkiä matkoja, Sarvala kuvailee.

Luonnonvaraisena havaittujen lintulajien määrä on kasvanut tänäkin vuonna muutamilla. Viimeinen havainto on syyskuun alusta, jolloin nähtiin Suomessa ennennäkemätön, amerikkalainen hietakurki.

- Jos ilmasto tästä tulee lämpenemään, eteläisiä lintulajeja tulee Suomen pesimälajistoon lisää. Toisaalta pohjoiset linnut katoavat, Aki Arkiomaa sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Hanna Eskonen