1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tekstiviesti- ja nettihäirintä voi olla tulevaisuudessa viestintärauhan rikkomista

Nykyaikainen viestintäteknologia tuo mukanaan myös uusia keinoja ahdisteluun ja ilkivaltaan. Oikeusministeriön työryhmä miettii, pitäisikö rikoslakia muuttaa koskemaan kaikkia välineitä, ja uusi nimike voisi olla viestintärauhan rikkominen.

Kotimaan uutiset

Nykyään esimerkiksi matkapuhelinviestien häiritsevä lähettäminen katsotaan kotirauhan rikkomiseksi.

Työryhmä aikoo selvittää, millaista häirintää ja ilkivaltaa moderneilla viestintävälineillä voidaan tehdä. Samalla verrataan, riittävätkö nykyisin rikoslaissa olevat keinot suojaamaan ihmisiä vai pitäisikö säädöksiä muuttaa.

Samalla tarkastellaan tarvitaanko myös vainoamista sekä sananvapautta sääteleviin pykäliin muutoksia.

Työryhmän tehtävänä on selvittää, pitäisikö ihmisten järjestelmällinen ahdistelu -ja vainoaminen, englanniksi stalking, lisätä Suomen rikoslakiin vai kattavatko nykyiset lainkohdat suojelutarpeen. Euroopan neuvoston yleisopimuksessa edellytetään ihmiseen kohdistuvan tahallisen ja toistuvan uhkaavan käyttäytymisen kriminalisointia.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut (EIT) toistakymmentä tuomiota, jossa Suomen on katsottu loukanneen sananvapautta yksityiselämän suojaa ja kunnianloukkausta koskevissa asioissa. Työryhmä myös arvioi, pitääkö Suomen sananvapauslakeja muuttaa EIT:n ratkaisujen takia.

Euroopan neuvosto on kehottanut jäsenvaltioitaan poistamaan kunnianloukkauksesta vankeusrangaistuksen mahdollisuuden. Nykyään perusmuodosta voidaan tuomita sakkoja ja puolen vuoden vankeusrangaistus.

Työryhmän pitäisi saada ehdotuksensa valmiiksi viimeistään ensi vuoden huhtikuussa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi