1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koira

Hyvä hirvikoira korvaa monta miestä

Hyvällä hirvikoiralla on luontaiset ominaisuudet hirvestykseen, mutta tärkeintä on kuitenkin sen suhde isäntään. Kuopiolaisella Väinö Niirasella on neljä hirvikoiraa, kaikki itse koulutettuja.

koira
Hirvikoira Vilma ja isäntä Väinö Niiranen.
YLE Anja Hiltunen

Kuopion Vehmersalmella asuvalla Väinö Niirasella on ollut koiria kymmenen vuotta. Ensimmäinen koira oli nyt jo yksitoistavuotias Vilma. Niirasen muut kolme koiraa ovat Vilman lapsenlapsia Ansa, Alli ja Alma. Kaikki ovat karjalankarhukoiria.

Niiranen haukuttaa hirviä kaikilla koirillaan. Metsästyksessä kun yksi koira korvaa monta miestä. Ja hyvät koirat Niirasella onkin, sillä kaikki ovat menestyneet kokeissa. Mutta hyvänkin koiran taitoja on pidettävä yllä jatkuvasti. -Syksyllä saa käydä monta kertaa metsäreissulla, ennen kuin koira saa käyttövalioon oikeuttavan tuloksen.

Yhteistyön pitää toimia

Karjalankarhukoira on hyvä hirvikoirarotu, mutta hyviä rotuja on muitakin.

- Se koira on hyvä, jonka kanssa isännän ja koiran yhteistyö toimii, Niiranen kertoo.

Niiranen on kouluttanut itse kaikki koiransa. Ensimmäinen ehto kouluttamisessa on se, että miehen ja koiran välinen yhteistyö pelaa, sitten vasta tulevat koiran luontaiset avut.

Hyvällä hirvikoiralla on luonnostaan hyvä hajuaisti ja kestävyys, ja hyvä koira pystyy ilmaisemaan saaliin haukunnalla, eli äänenkin pitää toimia, Niiranen kuvaa. Koiralla pitää olla myös hyvä luonne. Kaikista koirista ei tule hyvää hirvikoiraa.

Liikuntaa - ja lisää liikuntaa

Niiranen käy koirineen metsällä yleensä lauantaina ja sunnuntaina hirviporukan mukana. Usein myöhemmin syksyllä joitakin jahteja järjestetään lisäksi viikolla.

Mutta jotta koira pysyy kunnossa ja sen taidot säilyvät tallella, on sen kanssa käytävä metsällä useasti muulloinkin. Juuri edellisenä päivänä Niiiranen oli kulkenut Alman kanssa hirven perässä, kunnes hirvi 19 kilometrin jälkeen oli lähtenyt uimaan, ja kaksikko joutui palaamaan kotiin.

Oikeastaan neljän koiran kuosissa pitäminen onkin yhdelle miehelle jo melkoinen haaste. Koira kaipaa paljon liikuntaa, jalkuuttamista, kuten Niiranen sanoo. Kesällä koiran lihaskuntoa pitää yllä esimerkiksi uinti.

Metsän tuoksut hämmentävät

Lämmin syyssää ei kuitenkaan ole parasta hirvestysaikaa, etenkään nuorien ja kokemattomampien koirien kannalta. Koiran vainua sekoittavat silloin metsän monet tuoksut, joita tulee muun muassa sienistä ja heinistä. Myös kosteus aiheuttaa vaikeuksia hirvien hajujälkien saamisessa.

Koirat ovat Niirasille toki myös lemmikkejä.

- Vaimolle varsinkin! Ja kyllähän sitä on itsellekin mukava lähteä koiran kanssa tuonne maastoon.

Koiraa pitää muistaa myös palkita hyvästä työstä. Usein riittää rintaan taputtelu. Ja kun koira on toiminut hyvin, on isäntäkin tyytyväinen, Väinö Niiranen toteaa.

Lähteet: YLE Savo / Anja Hiltunen

Lue seuraavaksi