Raivotautirokotteita lentolevitetään runsaasti

Vaarallista raivotautia torjuvia lentolevityksiä tehdään parhaillaan Suomen itärajalla. Rokotesyöttejä pudotetaan lentokoneesta kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. Syynä on Venäjän Karjalassa loppukesästä havaittu raivotautitapaus lehmässä.

vesikauhu (eläintaudit, virustaudit)
Raivotautirokotteita levittävä lentokone Kiteen kentällä.
Raivotautirokotteita levittävä lentokone Kiteen kentällä.YLE / Janne Ahjopalo

Raivotaudin leviämistä on torjuttu itärajalla jo 1980-luvun lopusta lähtien lentolevittämällä maastoon rokotesyöttejä, jotka kiinnostavat lähinnä kettuja ja supikoiria. Näin pyritään suojaamaan luonnonvaraisia eläimiä, jotta ne eivät tartuttaisi jopa tappavan vaarallista tautia kotieläimiin ja sen myötä ihmisiin.

Ihmissilmään syötti näyttää suklaalta, mutta haju on tyystin erilainen ja saa veden herahtamaan metsäneläimen kielelle.

- Tuoksu on huomattavasti erilainen ja mieliinpainuva, naurahtaa lentolevitysyhtiö Air Spark Oy:n yrittäjä Erkki Järvinen.

Haju johtuu kalauutteesta, joka ympäröi raivotautirokotetta. Syöttejä lentolevitetään kaikkialle muualle itärajan maastoon, mutta ei asutuskeskuksiin, pihoihin eikä vesistöihin, toteaa Järvinen.

- Jos se on jostakin syytä metsämökin pihaan mennyt korkeiden puiden takaa, ehkä se kannattaa suojakäsineellä siirtää pois, mutta jättää se sinne eläinten syötäväksi. Se on kaikkein paras. Siinä on sellainen varoituskin, että syötti jätettäisiin rauhaan. Jos metsästyskoira nielaisee syötin, se tulee rokotettua samalla - ei ole vaarallista koiralle.

Matalalla lennetään

Pohjois-Karjalasta Kymenlaaksoon ulottuvalle alueelle pudotetaan 180 000 rokotesyöttiä, mikä on tuplamäärä aiempaan verrattuna. Syynä on Venäjän Karjalassa loppukesästä havaittu raivotautitapaus lehmässä. Rokotelennot kulkevat huomiota herättävän matalalla, jopa ainoastaan 60 metrissä.

- Joka kerta tulee soittoja ja ihmettelyjä. Toivonkin, että jokainen ihminen katsoo, että hyvää tarkoitetaan ja suojataan meitä moiselta taudilta, sanoo Air Sparkin yrittäjä Erkki Järvinen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Janne Ahjopalo