Suomi on maailman mensalaisin maa

Lauantaina 1. lokakuuta vietettiin kansainvälistä Älykkyyspäivää. Mensa järjestää älykkyystestejä samanaikaisesti noin 25 maassa, myös Suomessa. Mensalaisten määrällä mitattuna Suomi on maailman älykkäin maa.

Kotimaa
Mensan testikuvio
YLE / Anu Pöntinen

Älykkyyspäivän tarkoituksena on tuoda esille tieteellisten älykkyystestien merkitys älykkyyden tunnistamisessa. Mensan omien verkkosivujen mukaan heidän testinsä ei mittaa yksittäisten älykkyyden osa-alueiden lahjakkuuksia, vaan niin kutsuttua g-faktoria eli yleisälykkyyttä. Pohjois-Savon Mensan puheenjohtaja Jussi Hakala määrittelee älykkyyden niin kutsutuksi loogiseksi älykkyydeksi.

- Testissä ei käytetä kirjaimia tai numeroita, joten se on kulttuurisesti mahdollisimman neutraali. Myöskään kouluoppimisella ei pitäisi olla merkitystä testissa menestymiselle.

Suomi mensalaisten kärkimaa

Tänä vuonna kansainvälinen Mensa täyttää 65 vuotta. Suomen Mensa on 45 vuoden iällään yksi vanhimmista kansallisista mensoista. Koko maailmassa mensalaisia on 110 000. Suomessa jäseniä peräti 2 500, mikä on väkilukuun eniten kaikista kansoista.

- Rima lähteä testeihin voi olla meillä matalampi kuin muualla. Suomi on sivistysyhteiskunta, ja lisäksi meillä on hyvä koululaitos. Ja ehkä mensa on myös monelle tuttu, Hakala pohtii.

Mitään yhdistävää tekijää Suomen mensalaisille Hakalan on hankala keksiä.

- Edustamme eri ammattialoja hyvin laajasti. Ehkä ainoa yhdistävä seikka on kiinnostus uusia asiota kohtaan. Sosiaaliseen luokkaan tai oppisivistykseen jäsenyys ei missään nimessä liity.

Moni pitää omana salaisuutenaan

Vaikkei Mensa mikään salaseura olekaan, melko harva mensalainen kuuluttaa jäsenyydestään avoimesti. Noin puolet mensalaisista pitää jäsenyyden omana tietonaan.

- Tiedosta nyt ei ole esimerkiksi työnhaussa varsinaisesti hyötyä tai haittaa, mutta jotkut voivat kokea, että julkisuus tuo ennakkoluuloja, eikä siksi kerro asiasta kenellekään.

Hakala itse ei koe kärsineensä minkäänlaisista ennakkoasenteista. Jäsenyys vaikuttaa lähinnä itsetuntoon.

- Jos joku sanoo et oot ihan tyhmä, voin sanoa että enkä ole. Mutta tiedän että joillekin Mensaan tulo on vaikuttanut paljonkin. Moni kertoo löytäneensä Mensasta samalla tavoin ajattelevia ihmisiä - ja saaneensa samalla vastauksen siihen, miksei kukaan ole aiemmin ymmärtänyt mitä hän puhuu, Hakala selittää.

Verkkotesteillä voi valmistautua

Suomen Mensalla on 15 paikallisosastoa – suunnilleen maakuntajaon mukaisesti. Toiminta riippuu paljon jäsenistöstä. Kuopiossa Mensa on tehnyt esimerkiksi yritysvierailuja ja käynyt tutustumassa yliopiston laitosten toimintaan. Vapaamuotoisempia harrastuskerhoja voi lisäksi perustaa kuka tahansa.

Testejä varten ei varsinaisesti pysty harjoittelemaan. Jotain hyötyä Hakalan mukaan voi kuitenkin olla siitä, jos tutustuu testien muotoon esimerkiksi Mensan verkkosivuilla. Tämä lähinnä siksi, että testeissä voi tulla hieman kiire. Noin tunnin kestävä testi maksaa 30 euroa.

Lähteet: YLE Savo