Sopu talibanien kanssa uhka Afganistanin naisille

Avustusjärjestö Oxfam varoittaa, että naisten asema Afganistanissa saattaa heikentyä, jos talibanryhmille tehdään myönnytyksiä rauhanneuvotteluissa. Järjestön mukaan afgaaninaisten asema on parantunut erityisesti kaupungeissa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Ulkomaat

Afganistanin ensimmäinen rokkifestivaali kolmeenkymmeneen vuoteen keräsi viikonloppuna pääkaupungin Kabulin keskustaan pienen, mutta innokkaan yleisön. Lavalla esiintyi naapurimaasta Uzbekistanista keikalle kutsuttu naislaulaja.

Nainen lavalla ja naisia yleisössä olisi ollut mahdoton näky Afganistanissa taliban-hallinnon aikaan. Nyt kymmenen vuotta talibanien syrjäyttämisen jälkeen moni afgaaninainen voi opiskella ja käydä töissä.

Naisia uhkaa paluu menneisyyteen

Avustusjärjestö Oxfam varoittaa, että talibanryhmien kanssa käynnissä olevat rauhanneuvottelut voivat huonossa tapauksessa viedä ajassa taaksepäin.

Oxfamin ihmisoikeusasiantuntijan Shaheen Chughtain mukaan vaarana on, että Afganistanin hallitus ja Yhdysvaltain johtama länsiliittouma suostuvat liian moniin myönnytyksiin saadakseen rauhan aikaan talibanryhmien kanssa.

Chughtain mukaan naisten asema erityisesti kaupungeissa on huomattavasti parempi kuin aiemmin.

- Taliban-hallinnon viimeisinä vuosina 5000 tyttöä koko maassa kävi koulua. Nyt peruskoulua käyvien afgaanityttöjen määrä on lähempänä kolmea miljoonaa, Chughtai kertoo.

Oxfamin julkaiseman raportin mukaan erityisen ongelmallista on, että talibanien syrjäyttämisen jälkeisten vuosien positiivista tasa-arvokehitystä ei ole pystytty pitämään yllä alkuinnostuksen jälkeen.

Lähteet: YLE Uutiset/ Karoliina Romanoff