Hyppää sisältöön

Suomessa maailman ensimmäinen mobiiliooppera

Suomessa tehdään mobiilioopperaa, joka on tiettävästi ensimmäinen laatuaan maailmassa. Omnivore-nimistä teosta työstää projektiryhmä yhteistyössä Kansallisoopperan kanssa. Ensi vuonna julkaistavan kännykkäoopperan tarkoituksena on muun muassa saada musiikkityylille uusia kuuntelijoita.

Laulaja Essi Luttinen ja ohjaaja Jaakko Nousiainen. Kuva: Hansku Kurkela

Kansallisoopperan tiloissa, pienessä huoneessa kuvataan Omnivore (suom. kaikkiruokainen) kännykkäoopperaa. Teoksen libretisti ja ohjaaja Jaakko Nousiainen sai idean mobiililaitteille tehtävästä oopperasta jo vuonna 2007 suurilla kännykkämessuilla.

- Siellä miljoonien laitevalmistajien keskellä haahuillessa tuli epätoivoinen oli, että näin paljon tätä tekniikkaa, mutta niin vähän mielenkiintoista sisältöä. Siitä syntyi ajatus, mikä olisi tällaista sisältöä. Ajattelin, että se voisi olla ooppera. Samalla myös tajusin, että se on samalla maailman vaikein toteuttaa tässä alustassa.

Kännykkäoopperaa varten kaikki käsikirjoituksesta musiikkiin on suunniteltu laitteen ehdoilla.

- Tässä on pistetty käsikirjoutus, muoto, musiikillinen ilmaisu, teksti ja koko tapa tehdä oopperaa aivan uuteen pakettiin. Tehdään kuitenkin lähikuvaa pieneltä näytöltä katsottavaksi. Se on aika eri asia, kun istuu 30 metrin päässä katsomassa jotain kuin katsot 30 sentin päässä, Nousiainen sanoo.

Tavoitteena uusia oopperanystäviä

Mobiilioopperan on säveltänyt Miika Hyytiäinen. Hän lähti mukaan projektiin, koska halusi kokeilla musiikkiteatterin uusia muotoja.

- Minun lähtökohtanani on ollut, että tätä oopperaa kuunnellaan bussipysäkillä räntäsateessa ja autot menevät kovaa ohi. Eli se asettaa rajotteita, minkälaisia dramaturgisia keinoja käytetään ja minkälainen musiikki siinä toimii.

- Kännykkä vaatii musiikilta aivan erilaisia asioita. Piti esimerkiksi miettiä läheisyyttä erilaisella tavalla ja kuulijan kanssa pitää kommunikoida suoremmin kuin muissa tilanteissa. Säveltäminen oli toisenlaista myös teknisesti, sillä ensimmäiseksi piti analysoida kännyköiden kaiuttimia, jotka ovat aika huonoja.

Mobiilioopperan tavoitteena on saada musiikkityylille aiempaa laajempi yleisö.

- Oopperamusiikki on fantastinen ilmaisumuoto. Nyt kun me tuomme sen aivan uuteen välineeseen, uskon että sitä kautta voimme saavuttaa sellaisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä tulisi esimerkiksi tänne Suomen Kansallisoopperaan, sanoo mobiilioopperan ohjaaja Jaakko Nousiainen.

Omnivore-mobiiliooppera saa ensi-iltansa ensi vuoden alussa.