1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mugabe lääkärintarkastuksessa Singaporessa - Diktaattori kieltää terveytensä horjuvan

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe matkusti Singaporeen menneellä viikolla lääkärintarkastukseen, paikallinen sanomalehti kertoi sunnuntaina. Zimbabwen valtion media kielsi tiedon ja kertoi Mugaben matkan tarkoituksena olleen tavata tyttärensä.

Viikottain ilmestyvä Standard-sanomalehti siteerasi julkisuusministeri Webster Shamua, jonka mukaan Mugabe oli Singaporessa aiemmin tänä vuonna tehdyn kaihileikkauksen jälkitarkastuksessa. Lehden mukaan tämä olisi Mugaben seitsemäs vierailu Singaporeen.

Zimbabwen valtion radion mukaan vierailun syy oli toinen.

- Hilpeällä tuulella ollut Mugabe kritisoi eräitä yksityisiä medioita, jotka väittivät, että hän ei voisi hyvin, radion uutisraportissa sanottiin Mugaben palattua Harareen.

Valtion radio kertoi Mugaben matkustaneen tapaamaan tytärtään Bonaa. Mugaben tytär opiskelee Hong Kongissa, missä Mugabe omistaa talon. Presidentti on matkustuskiellossa Euroopassa, joten hän matkustaa usein Aasiaan ostosmatkoille ja tapaamaan lääkäreitä.

Mugaben terveydestä leviää tietoja

Yhdysvaltojen diplomaattisäkeitä julkaisseen WikiLeaksin tietojen mukaan Mugabella on eturauhassyöpä, ja hänen lääkärinsä kehotti häntä luopumaan vallasta vuonna 2008.

Vuotaneen sähkeen mukaan Zimbabwen keskuspankin pääjohtaja Gideon Gono kertoi silloiselle Yhdysvaltojen Hararen suurlähettiläälle James McGeelle vuonna 2008, että Mugaben eturauhassyöpä oli levinnyt ja aiheuttaisi Mugaben kuoleman kolmen tai viiden vuoden sisällä.

Gono on kieltänyt WikiLeaksin julkaisemat tiedot. Mugabe ei ole kommentoinut WikiLeaksin raportteja, mutta on aiemmin tyrmännyt kaikki tiedot terveytensä heikkenemisestä.