Automaattivaihteet antavat vanhukselle aikaa risteyksessä

Tyypillinen ikäihmisen kolaripaikka on risteys, jossa kuljettajalta vaaditaan erityistä tarkkaavaisuutta. Liikenneturvan kouluttajan mukaan automaattivaihteinen auto helpottaa risteystyöskentelyä.

automaattivaihteistot
Iäkäs nainen ajaa autoa.
Anna Huittinen / Yle

Vanhusten viikko alkoi maanantaina Haminassa Raittiustalolla, jossa Liikenneturvan kouluttaja Veijo Suomela opasti liikenteen haasteista. Kuntokurssille osallistui yli 40 vanhusta, jotka seurasivat mielenkiinnolla videoesityksiä ja Suomelan luennointia.

- He tulevat hakemaan uutta tietoa. Ikäihmiset ovat erittäin opinhaluisia. Kurssilla käydään hyvin monipuolisia keskusteluja. Aika tahtoo loppua, kun antaa keskustelun käydä, Suomela kertoo.

Tekniikasta apua risteykseen

Ikäihmisten kuntokurssilla käydään läpi esimerkiksi uusia liikennemerkkejä, uutta tekniikkaa ja käyttäytymistä risteyksessä. Risteystilanteet ovat usein haastavimpia ikäihmisille.

- Vilkas risteys, varsinkin vasemmalle käännyttäessä, on tyypillinen vahinkopaikka. Huomiota pitäisi suunnata moneen paikkaan ja nopeasti. Tilanteet vaihtuvat ja usein tulee kuormittuneisuuden tuntu.

Suomelan mukaan autojen tekniikassa huomioidaan ikäihmiset hyvin jo rakentamisvaiheessa. Vanhuksille suositellaankin nykyään tekniikkaan tutustumista ja siirtymistä automaattivaihteiseen autoon.

- Ikäihmiset huomioideaan istumakorkeudesta lähtien, on myös ajoa helpottavia laitteita. Automaattivaihteet helpottavat vähän ajaneita risteyksissä, kun ei tarvitse puljata vaihteiden kanssa. Jos ei ole ihan sinut auton kanssa, niin se auttaa.

- Automaattiin on aika helppo siirtyä, mutta kyllähän se kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun on vielä oppimiskykyinen, Suomela sanoo.

Automaatti mukava ajaa

Ikäihmisten kuntokurssille Haminassa osallistuva Olavi Marttinen kertoo vaihtaneensa automaattivaihteiseen autoon jo kauan sitten.

- Automaattivaihteiden lisäksi auton pitää olla suhteellisen tehokas, etuvetoinen, lämmin, ilmastoitu, peilin- ja lasinlämmittimillä varustettu. Semmoisella on pirun mukava ajella.

- Kyllä automaattiin vaihtaminen houkuttelee, mutta en ole vielä vaihtanut. Autokoulussa oli aikanaan sellainen ja se oli aika mukava ajaa, kertoo toinen kurssilainen Tuula Uski, joka tuli kurssille hakemaan varmuutta ajamiseensa.

- Minua ei houkuttele tällä hetkellä. Oma vanha auto on niin hyvässä kunnossa, sanoo puolestaan Kerttu Korpinen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Niklas Joki