Atria kutsuu irtisanotut heti takaisin töihin

Elintarvikekonserni Atria on aloittanut Kuopion tehtaan alasajon kutsumalla irtisanotut takaisin töihin. Ensimmäisten irtisanottujen oli määrä lähteä Kuopion Atrialta tällä viikolla, mutta tuotantomäärät ovat yhä niin suuret, että heidät palkataan takaisin uusina määräaikaisina työntekijöinä.Työntekijät ja ammattiliitto kritisoivat toimintaa moraalisesti arveluttavaksi.

Kotimaa
Atrian työntekijän työlakki.
Antti Karhunen / Yle

Atria sulkee Kuopion teurastamon ensi vuoden lopussa. Ensimmäisten irtisanottujen piti lähteä huomenna, mutta Atria tarjosi heille töitä uusina määräaikaisina työntekijöinä. Pääluottamusmiehen mukaan tehtaan sulkeminen ottaa monelle koville ja pätkätyöt pahentavat tilannetta.

- Tämä on meille erittäin ikävä asia. Kun tällä tontilla on aiemmin ollut irtisanomisia ja porukkaa on tarvittu silti töihin, niin työnantaja on jatkanut irtisanomisaikaa - ei tuonut mitään tällaisia määräaikaisia sopimuksia, harmittelee Atrian Kuopion tehtaiden pääluottamusmies Kari Salminen.

- Meille ei ole perusteltu tätä millään lailla eikä kanssamme ole neuvoteltu tällaisesta linjanvedosta, hän jatkaa.

Atrian mukaan irtisanomiset etenevät sovitusti.

- Me menemme nyt työehtosopimuksen mukaan. Se määrää aika selkeästi, miten tällaisissa tilanteissa toimitaan. Ymmärrän toki erilaiset mielipiteet, ja asian yksilön kannalta: monen mielestä olisi voinut toimia myös toisin. Positiivista tässä on kuitenkin se, että meillä on ollut töitä nyt hyvin ja niitä on voitu tarjota tässäkin tilanteessa, sanoo Atria Suomen toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi.

Syksy on nautateurastuksissa perinteisesti vilkasta aikaa. Ala-Fossin mukaan Atrian teurastus- ja lihanleikkuutoiminnot tarkastellaan uudelleen ensi tammikuussa, kun Atrian ja HK:n yhteistyösopimus päättyy.

Teurastuksia nyt myös Jyväskylässä

Kuopiossa teurastetaan yhä noin 180 nautaa päivässä. Uutta Atrialla on elokuussa alkanut yhteistyösopimus Saarioisten kanssa: Saarioinen teurastaa nyt Jyväskylässä noin sata atrialaista nautaa viikossa.

- Yhteistyö on lähtenyt rullaamaan Saarioisten kanssa hyvin. Nämä Saarioisilla Jyväskylässä teurastetut naudat on pääsääntöisesti leikattu Kuopiossa. Eli tässäkin on saatu työllistävää vaikutusta Kuopioon, arvioi toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi.

Kuopiolaisten mielestä työllistävä vaikutus olisi ollut vielä suurempi, jos nämäkin teurastukset olisi tehty Kuopiossa.

- Meillä olisi kapasiteettia teurastaa sata nautaa lisää päivässä, kuittaa pääluottamusmies Kari Salminen Kuopion Atrialta.

Liitto kummastelee Atrian toimia

Lopettamispäätös tuli Kuopioon tammikuussa, ja silloin tehtaalla oli yli 180 työntekijää. Heistä nelisenkymmentä on jo lähtenyt opiskelemaan, eläkkeelle tai muihin töihin. Heidän tilalleen Atria on palkannut esimerkiksi unkarilaisia lihanleikkaajia.

Elintarviketyöläisten liitto on seurannut teurastamon tilannetta huolestuneena. Liiton mukaan Atria kiirehtii asioiden edelle.

- Ihmisten olisi pitänyt antaa olla rauhassa vaikka ensi kevääseen asti, ja irtisanomisetkin olisi voinut tehdä vasta silloin. On käsittämätöntä, että yhtiö irtisanoo nyt ja palkkaa välittömästi takaisin. Minusta se ei ole henkilöstölle sopivaa kohtelua, arvostelee Elintarviketyöläisten liiton Itä-Suomen aluesihteeri Ahti Kivilä.

Lähteet: YLE Savo / Kati Myöhänen