Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee Mönkärettä luottamusaseman väärinkäytöstä

Poliisi epäilee Raha-automaattiyhdistyksen RAY:n toimitusjohtajaa Sinikka Mönkärettä uudessa vaalirahatutkinnassa. Kaikkiaan epäiltynä on kahdeksan RAY:n johtoon kuuluvaa henkilöä. Yksi heistä on RAY:n hallituksen entinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä. YLE Uutiset kertoi virheellisesti, että myös RAY:n nykyinen hallituksen puheenjohtaja Hannes Manninen olisi epäiltynä luottamusaseman väärinkäytöstä. Näin ei siis ole.

Sinikka Mönkäre Kuva: Jyrki Lyytikkä / YLE

Rikosepäilyn mukaan Raha-automaattiyhdistyksestä on annettu lain vastaisesti 80 000 euroa eri muodoissaan poliittiseen toimintaan.

Rikostutkinnan mukaan Raha-automaattiyhdistys on esimerkiksi ostanut lippuja erilaisiin poliittisiin seminaareihin ja maksanut mainoksia puoluelehtiin.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen sanoo suurimpien rahaerien menneen kokoomukselle, keskustalle ja sosiaalidemokraateille.

YLE Uutisten tietojen mukaan luottamusaseman väärinkäytöstä epäillään Raha-automaattiyhdistyksen nykyistä toimitusjohtaja Sinikka Mönkärettä. Mönkäre on SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri.

Mönkäre sanoi YLE Uutisille, että rikostutkintaa kommentoi hallituksen puheenjohtaja Hannes Manninen.

Manninen totesi aiemmin illalla YLE Uutisille, ettei tässä vaiheessa prosessia halua kommentoida asiaa vaitiolovelvollisuuteen vedoten.

Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajan paikalta vaalirahakohun vuoksi eronnut Jukka Vihriälä sai viime viikolla syytteet lahjus- ja virkarikoksista.

Nyt syyttäjän pöydällä on lähes koko raha-automaattiyhdistyksen johdon toiminta vaalirahoituksessa. Syyteharkinta pyritään saamaan valmiiksi pian.

- Minä olettaisin, että saamme tämän asian syyteharkinnan puolesta valmiiksi vuodenvaihteeseen mennessä, valtionsyyttäjä Hirvonen arvioi.

Kaikki rikoksesta epäillyt kiistävät luottamusaseman väärinkäytön.

Laki säätelee tarkasti Raha-automaattiyhdistyksen toimintaa. RAY jakaa vuosittain avustuksia 900 sosiaali- ja terveysalan järjestölle.