Veroprofessori: Hallituksen linja edistää tasaverokehitystä

Hallituksen veropolitiikka vie Suomea kohti tasaverotusta ja kasvattaa tuloeroja, toteaa Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas. Hän arvioi asiaa maanantain A-studiossa.

talous

- Se on kansainvälinen kehitys ja se näyttää jatkuvan edelleen tästä eteenpäin, Niskakangas sanoo.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus on korottamassa niin sanottuja syntiveroja. Niihin lasketaan polttoaine-, alkoholi-, tupakka-, virvoitusjuoma- ja makeisverot.

Näitä veroja jokainen kansalainen maksaa kulutuksensa mukaan saman prosentin, kun taas ansiotulojen valtionverotuksessa on voimassa progressio eli suurituloinen maksaa isomman prosentin.

Vasemmistopuolueille jo pitkään jatkuneen tasaverokehityksen pysäyttäminen oli tärkeä tavoite hallitusneuvotteluissa. Ne onnistuivatkin estämään arvonlisäveron kiristyksen, jota oikeistopuolueet kannattivat.

Sen tilalle kaavailtujen syntiverojen tulonjakovaikutukset ovat kuitenkin asiantuntijoiden mukaan samansuuntaisia. Niskakankaan lisäksi keskuskauppakamarin veroasiantuntija Pauli K. Mattila on väittänyt, että hallituksen verolinja jatkaa tasaverokehitystä.

Vasemmistopuolueissa asiantuntijoiden näkemykset kiistetään. Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sanoo A-studiolle, että kulutusverot eivät ole tasaveroja vaan terveysveroja, joiden maksamista jokainen pystyy välttämään muuttamalla käyttäytymistään.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki puolestaan korostaa, että lääkkeiden, ruuan, vaatteiden ja asumisen verotus ei kiristy.

Lähteet: YLE Uutiset