Ruoka pilaantuu pakastimessakin

Rasvaista lihaa ei kannata säilöä pakastimessa kovin montaa kuukautta. Marjat sen sijaan säilyvät parikin vuotta. Säilyvyyden kannalta pakastamisessa käytettävillä materiaaleillakin on merkitystä.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Marjoille annetaan yksi vuosi pakastimessa säilymisaikaa, mutta parikin vuotta pakkasessa olleet marjat ovat vielä ihan käyttökelpoisia.

- Kaksi vuotta olleita uskaltaisin syödä, mutta viisi vuotta olleita en, kertoo Etelä-Karjalan maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen toiminnanjohtaja Sanna Lento-Kemppi.

Vanhoja marjoja voi myös keittää mehuksi. Lento-Kemppi kertoo keittäneensä jopa kolme vuotta vanhoja marjoja mehuksi. Hän kuitenkin varoittaa ruoan pilaantuvan pakastimessakin.

- Pakastimessa pilaantuminen hidastuu, mutta siellä voi tapahtua kemiallista pilaantumista, eikä edes keittäminen tuhoa bakteerien tuottamia kemiallisia myrkkyjä, Lento-Kemppi sanoo.

Aina tuoretta pakastimeen

Pakastimeen pitäisi aina laittaa tuoretta ja hyvälaatuista tavaraa. Melkein homeessa oleva ei muutu tuoreeksi ja terveeksi pakastimessa.

Jos viimeinen käyttöpäivä on huomenna, niin sen voi pakastaa ja käyttää vähän ajan päästä, mutta Sanna Lento-Kemppi suosittelee pakastamaan mahdollisimman tuoretta tavaraa.

Pakastimessa säilyvyys riippuu elintarvikkeesta. Lihassa säilyvyys vaihtelee rasvaisuuden mukaan. Porsas ei säily yhtä kauan kuin nauta, joka on kuivempaa. Hirven liha on erittäin rasvatonta ja se säilyykin satokaudesta toiseen.

Sienet ja marjat kestävät satokaudesta toiseen. Sienissä lyhyt ryöppäys parantaa säilyvyyttä.

Pakastamisessa tulisi aina käyttää ilmatiiviitä materiaaleja. Esimerkiksi tuorekelmua ei pitäisi käyttää, sillä se läpäisee hajuja ja makuja.