1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Karhu toi tasankointiaaneille yliluonnollisia voimia

Tuore kotimainen väitöstutkimus keskittyy tasankointiaanien kilpiin ja niiden symboliikkaan. Lisäksi väitöksessä tutkitaan Pohjois-Amerikan intiaanien karhurituaaleja ja erityisesti karhun merkitystä tasankointiaaneille.

kulttuuri
Karhu riistakamerassa.
Reijo Valtonen

Riku Hämäläisen tutkimus tarkastelee karhusymboliikalla varustettuja kilpiä, joita löytyy kalliotaiteesta, intiaanien maalauksista ja piirroksista sekä museoista ja yksityisistä kokoelmista. Aineistona on satoja museokokoelmissa olevia esineitä Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta.

Kilvillä uskonnollinen merkitys

Kilvet olivat keskeinen osa tasankomiesten varustusta. Kilvistä valmistettiin fyysisesti mahdollisimman lujia, mutta niiden ensisijainen merkitys tuli kuitenkin uskonnollisten merkitysten kautta. Kilvissä on katsottu olleen erityisiä voimia, jotka saatiin näkykokemuksissa.

Näyssä kilven omistaja sai yliluonnollista suojaa ja joskus erityisiä kykyjä esimerkiksi ennustaa sotaretkien menestystä. Kilvet kuuluivat rohtoesineisiin, jotka toimivat yliluonnollisesta maailmasta saatujen voimien representaatioina. Hyvin usein kilven voima saatiin jonkun eläimen hahmossa. Yksi voimakkaimmista eläimistä oli karhu.

Viisas eläin

Karhua on kunnioitettu kautta pohjoisen pallonpuoliskon, myös Pohjois-Amerikassa. Tasankointiaaneille karhu oli viisas eläin, jolta saatua voimaa saatettiin käyttää parantamiseen. Kilpiin ja muihin sotavarustuksiin karhu päätyi vaarallisuuteensa vuoksi: se antoi erityistä voimaa sodankäyntiin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi