1. yle.fi
  2. Uutiset

Velkakriisi sysäämässä ensimmäisen pankin kuilun partaalle

Euroalueen velkakriisi on ajamassa ensimmäistä pankkia pahoihin vaikeuksiin. Luottoluokituslaitos Moody's uhkasi maanantaina belgialais-ranskalaista Dexia-pankkia luottoluokituksen välittömällä laskulla, sillä pankilla on runsaasti saatavia ongelmiin ajautuneilta euromailta. Keskuspankit tukevat Dexiaa.

velkakriisit

Maanantaina Dexian osakekurssi vajosi noin 10 prosenttia. Tiistaina Dexian kurssi rysähti 22,5 prosenttia alaspäin.

Ranskan ja Belgian hallitukset lupasivat tiistaina, että ne auttavat Dexiaa, mikäli tarpeen.

Belgia ja Ranska ovat rientäneet jo kerran aiemminkin Dexian avuksi. Pankki oli vaikeuksissa myös syksyn 2008 finanssikriisissä. Sen jälkeen Dexiassa on tehty rakenteellisia uudistuksia.

Nyt pankin omistajat harkitsevat sen ranskalaisosan irrottamista ja yhdistämistä ranskalaiseen valtio-omisteiseen pankkiin. Tämän seurauksena 150 - 400 työpaikkaa on vaarassa, pankkityöntekijöiden ammattiliitto arvioi. Dexia voisi myös myydä kannattavimpia osiaan, joista erityisesti on mainittu osuus turkkilaisesta Denizbankista.

Belgian ja Ranskan keskuspankit ilmoittivat, että ne tukevat täysin Dexian tekemiä rakenteellisia toimia. Keskuspankit vakuuttavat myös, että pankin asiakkaiden rahat ovat turvassa.

Dexian horjuminen synnytti heti pelkoja niin sanotusta domino-ilmiöstä eli ongelmien leviämisestä muihin euroalueen pankkeihin.

Euroalueen velkakriisissä ranskalaispankit ovat olleet suurennuslasin alla, sillä niillä on runsaasti Kreikan velkapapereita hallussaan. Kreikan maksukyvyttömyys saattaisi olla pankeille ongelmallista.

Myös saksalaisen Deutsche Bankin osakekurssi laski seitsemän prosenttia, kun se ilmoitti yrityspankki- ja vakuutustoimintansa alentuneesta tuloksesta. Pankki varoitti myös Kreikan tappioiden aiheuttamista alaskirjauksista

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi