1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kanat

Kanamobiilin kotkottajat pääsivät turvaan

Autonromiskossa Lahden keskustassa maanantaina majailleet ruskeat kanat ovat päässeet oikeaan kanalaan Orimattilaan. Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistyksen Sari Valtonen kertoo, että linnut ovat hiukan aliravittuja, mutta voivat muuten hyvin. Kanojen omistaja on jupakasta ihmeissään ja sanoo, että asia sai turhan suuret mittasuhteet.

Kana oli kiivennyt henkilöauton penkin selkänojalle kuin kanalan orrelle. Kuva: YLE / Johanna Talasterä

Kanat haettiin maanantai-iltana autosta Sari Valtosen navettaan. Kanat olivat rauhallisia ja olivat pärjänneet autossa kohtalaisen hyvin.

- Kanat ovat sopeutuvaisia eläimiä ja tulevat vähällä toimeen. Auto oli kyllä sen näköinen, että siellä oli kaksi kanaa jonkin aikaa ollut.

Kanojen säilyttäminen autossa on Sari Valtosen mukaan arveluttavaa.

- Olisi mukava kuulla syy siihen, miksi ne ovat olleet autossa. Nyt on pieni epäilys siitä, että kaikki asiat eivät ole kunnossa, koska kanojen ravitsemustila ei ole kovin hyvä.

Maanantaiaamuna Kirkkokadulle oli jätetty kilvetön, persoonallisesti sydämin koristeltu ajoneuvo, jonka takapenkille oli kaadettu kasa jyviä ja takakonttiin ripoteltu heinää. Autossa ruokana oli lähinnä kauraa, mikä ei pelkästään riitä ruuaksi kanalle, joka tarvitsee monipuolisempaa ravintoa.

Päästyään pois autosta kotkotukset pyöräyttivät kuin kiitokseksi kaksi kauniin ruskeaa munaa.

Omistaja ei saa kanoja takaisin

Kanojen omistaja Eetu Sutinen kertoo saaneensa kanat muutama päivä sitten tuttavaltaan. Sutinen oli kuljettamassa kanoja toisen tuttavansa maatilalle Orimattilaan sunnuntaina, mutta jätti ne kuitenkin yön yli autoon Lahden keskustaan.

- Tulimme 11 aikaan aamulla takaisin autolle, mutta se oli hävinnyt. Sitten alkoivat poliisit soitella. Homma karkasi vähän lapasesta ja meni turhan viralliseksi, hän sanoo.

Sutisen mukaan hän on käynyt katsomassa kanoja löytöeläintalolla, jossa oli paikalla myös eläinlääkäri.

- Opin, että kanat tarvitsevat hivenaineita eli pelkät jyvät eivät riitä ruoaksi. Eläinlääkäri kuitenkin totesi, että kanat ovat ihan hyvässä hapessa, sanoo Eetu Sutinen.

Hän kertoo yrittäneensä saada kanat takaisin itselleen, mutta huonoin tuloksin.

- Eivätköhän ne valtion haltuun jää. Kunhan tästä ei suurempia seuraamuksia tule, niin eiköhän tässä olla sujut, Sutinen toteaa.