Tutkija: Marjanpoimijat eivät ole turisteja

Thaimaalaiset marjanpoimijat eivät ole turisteja, vaikka he tulevatkin Suomeen niin sanotulla turistiviisumilla. Tätä mieltä on Tampereen yliopiston tutkija Pekka Rantanen, joka on tehnyt kenttätutkimusta sekä marjatantereilla että Thaimaassa kolmen ministeriön tilauksesta.

marjanpoiminta
Tampereen yliopiston tutkija Pekka Rantanen Arktikumissa Rovaniemellä.
Pekka Rantanen kokeili myös itse marjanpoimintaa. Hän ja tutkimusavustaja poimivat yhdessä reilut 30 kiloa 11 tunnissa.YLE/ Raimo Torikka

Varsinainen tutkimusraportti julkistetaan marras-joulukuussa, eivätkä Pekka Rantanen tai projektia johtava Jarno Valkonen ota vielä lopullista kantaa siihen, ovatko marjanpoimijat työntekijöitä vai yrittäjiä. Yksi asia on kuitenkin selvä.

- Turisteiksi thaimaalaisia poimjoita ei voi kutsua, Rantanen sanoo.

Hän näyttää kuvaa, jossa thaipoimijat jonottavat marjojen punnituspaikalle syyskuisena iltana kello yhdeltätoista.

- Tekisivätkö turistit näin, Rantanen kysyy.

Rantanen kiersi poimijoiden leirejä elo-syyskuussa kolme viikkoa ja kävi Thaimaassa helmi-maaliskuussa. Thaimaassa hän sai huomata, että marjanpoiminta on thaimaalaisille yksi kausityö muiden joukossa.

- Thaimaasta lähtee useita satojatuhansia ihmisiä kausityöhön vuosittain. Lähdetään esimerkiksi Koreaan tai Libyaan. Jokaiseen kuuluu rekrytointimaksuja, jotka ovat korkeampia kuin marjanpoiminnassa, Rantanen kertoo.

Kausityöläiset voivat joutua riiston kohteeksi.

- Verrattuna tilanteeseen, jossa ihmiset ovat suljettuina kalastusaluksiin vuosikausiksi, tämä marjanpoiminta sujuu reilusti paremmin, Rantanen sanoo.

Tulkittu Thaimaassa työsuhteeksi

Suomessakin ongelmia tulee, jos marjanpoimijoiden rekrytoinnissa välitetään väärää tietoa. Thaimaan viranomaiset ovat Rantasen mukaan olleet huolissaan erityisesti marjanpoimintatulojen epävarmuudesta.

Tähän liittyvää ongelmatilannetta selvittäessään thaimaalaiset viranomaiset ovat jo ainakin kerran tulkinneet, että poimijan ja marjayrityksen rekrytoijan välillä on työsuhde.

Kokevatko thaimaalaiset poimijat sitten itse olevansa työntekijöinä Suomessa? Rantasen mukaan kyllä.

- He tiedostavat toimintaan liittyvän riskin, mutta kyllä he pitävät tekemistään työnä, Rantanen sanoo.

Poimijat eivät välttämättä pidä marjayrityksiä työnantajinaan, mutta haastatteluissa yrityksiä kuitenkiin kuvataan sanallisesti työnantajiksi, Rantanen kertoo.

Jotain päätelmiä voidaan tehdä myös siitä, että kaikki thaimaalaiset eivät kelpaa marjayritysten koordinaattoreille.

- Mielellään valitaan parhaassa työiässä olevia henkilöitä. Koordinaattorit kyselevät myös ihmisten kuntoa ja asennetta työhön. He tietävät, että päivät Suomessa ovat pitkiä ja työ rankkaa, Rantanen sanoo.

Lähteet: YLE Lappi/ Marjukka Talvitie ja Raimo Torikka