1. yle.fi
  2. Uutiset

Nivalan kaukolämpöä viljan kuivatukseen?

Nivala tutkii biokaukolämmön käyttöä maatilojen viljan kuivatukseen. Maaseutujohtaja Hannu Töllin mukaan uuden biolämpövoimalan kapasiteettia menee hukkaan syksyllä ennen varsinaista lämmityskautta. Kauko-kuivaamon selvitystyö valmistunee talven aikana.

Puukuivaamo
Nivalan Kaukolämpö Oy.
YLE / Pekka Loukkola

Alueen viljelijöitä yhteinen viljankuivaamo kiinnostaa, sillä biokaukolämpö tulisi puolet halvemmaksi kuin öljy, jota tiloilla käytetään syksyisin viljasadon kuivaamiseen.

Esiselvityshankkeella tutkitaan mahdollisuus rakentaa viljankuivaamo kaukolämpöverkon ulottuville, jolloin syksysin hyödyntämättä jäävä "hukkalämpö" voitaisiin käyttää viljan kuivaamiseen.

Hankkeessa selvitetään kuivaamon sijoituspaikka, toteutustapa ja alustavat kannattavuuslaskelmat.

Biokaukolämpöä riittää

Nivalan Kaukolämpö Oy on rakentanut uuden sähköä ja lämpöä tuottavan biolämpölaitoksen joka toimii pääasiassa metsähakkeella ja kierrätyspolttoaineella.

Voimalaitoksen teho on n. 20 MW josta lämpöä n 15 MW ja sähköä n 5 MW. Sähkön tuottaminen on kannattavaa jos sivutuotteena saatavalle lämmölle on kysyntää.

Sivutuotteena syntyvä lämpö on noin puolet halvempaa kuin kevyellä polttoöljyllä tuotettu lämpö. Viljankuivaamot toimivat yleensä polttoöljyllä, koska teknisesti ei ole kannattavaa rakentaa kuivaamoa varten esim. hakelämmitysuunia.

Hankkeessa selvitetään myös rehuntekoyksikön rakentaminen kuivaamon yhteyteen.

Esiselvityshankkeen kustannusarvio on 10.000 euroa johon on saatu rahoitusta Keskipiste-Leaderilta.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi