Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi tungosta

Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja, konkaripoliitikko Pekka Aikio ennustaa, että tällä kertaa puheenjohtajuudesta kamppailee aiempaa useampia ehdokkaita. Viimeksi puheenjohtajuudesta kisanneet Klemetti Näkkäläjärvi ja Anne Nuorgam ovat saamassa haastajia.

Klemetti Näkkäläjärvi
Klemetti Näkkäläjärvi Rovaniemellä Metsähallituksen toimitalo Pilkkeessä.
Klemetti Näkkäläjärvi kertoo luvanneensa pyrkiä puheenjohtajaksi jo asettuessaan ehdolle käräjävaaleihin.YLE / Elina Melamies

Saamelaiskäräjien nykyinen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi kertoo lupautuneensa pyrkimään puheenjohtajaksi jo lähtiessään ehdokkaaksi käräjävaaleihin. Näkkäläjärvi uskoo, että vaalituloksen myötä myös tulevan kauden puheenjohtajaksi on hyvät mahdollisuudet. Klemetti Näkkäläjärvi sai vaaleissa toiseksi eniten ääniä. Yhteensä 142 ääntä on lähes tuplasti enemmän kuin äänisaalis edellisissä vaaleissa.

- Äänestäjien mielestä se politiikka, jolla olemme työskennelleet, on ollut saamelaisten parhaaksi, Klemetti Näkkäläjärvi uskoo.

Puheenjohtajuutta tähyää myös Näkkäläjärven edellisen puheenjohtajakisan vastaehdokas Anne Nuorgam. Myös hänelle puheenjohtajaehdokkuus oli yksi vaalilupauksista. Viimeksi ehdokkaat olivat lähes tasaväkisiä, sillä Nuorgam hävisi puheenjohtajakisan yhdellä äänellä.

Anne Nuorgam toteaa, että yleensä puheenjohtajakamppailu on käyty vain kahden ehdokkaan kesken.

- Useampien ehdokkaiden mukaantulo osoittaa siitä, että demokratia toimii, hän kommentoi.

Äänikuningattaresta puheenjohtaja?

Konkarisaamelaispoliitikon Pekka Aikion mukaan tällä kertaa puheenjohtajuutta tavoittelee aiempaa useampia ehdokkaita. Aikio ennakoi omaa ehdokasta ainakin poroelinkeinon harjoittajille.

Aikion mukaan myös vaalien äänikuningatar, kolttasaamelainen Tiina Sanila-Aikio on halutessaan itseoikeutettu ehdokas Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi.

Ääniharava itse kertoo ettei ole vielä ehtinyt ajatella puheenjohtajaehdokkuutta.

- Täytyy miettiä, Tiina Sanila-Aikio sanoo.

Lähteet: YLE Lappi / Elina Melamies