1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Kaikkien kitaroiden kuningatar

Rautalanka tuli Suomeen täsmälleen 50 vuotta sitten. Ensimmäisenä virallisena suomalaisena rautalankayhtyeenä pidetään lokakuussa 1961 perustettua The Strangers -kokoonpanoa, jonka soinnissa kuuluu kitaramerkkien legenda.

Kuva: YLE / Tapani Ripatti

The Strangers -yhtyeen kitaristilla Jussi Itkosella on ollut oletettavasti Suomen ensimmäinen Fender Stratocaster. Nastolalainen Kari ”Kapu” Ruuska on hankkinut itselleen samanlaisen punaisen Stratocasterin, kaikkien rautalankakitaroiden äidin.

Punertavan tekoturkisvuorin päällä laukussaan lepäävän kitaran väritys on punainen Fiesta red. Se on vuonna 1957 valmistetun Fender Stratocasterin mallin kopio. Näitä alettiin tehdä 1980-luvulla.

Ruuskan kitaran erikoisuuksiin kuuluu se, että se ei ole koskaan soinut oikeasti keikoilla. Kaunotar on kyllä kerran levännyt Taarastissa Rami Hammarin käsissä.

Kauniinvärisessä kitarassa on mukana laatikossa 24 karaatin kullalla kullatut kielet. Kielikoteloissa on tunnettujen rautalankasankareiden nimikirjoituksia. Runkoon on puumerkkinsä tussilla rustanneen muun muassa ruotsalaisen Spotnicks-yhtyeen Bo Winberg ja englantilaisen The Savage -bändin Zoe McCulloch. Kiratasta löytyvät myös Strangersin Jussi Itkosen, The Soundsien Henrik Gränön, Nokie Edwardsin, Jet Harrisin ja Rami Hammarin nimikirjoitukset.