Lukihäiriöitä voi ehkäistä ennalta

Lukemisvaikeuksia voi ennaltaehkäistä jo ennen kouluikää. Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella on kehitetty arviointimenetelmä, jonka avulla voidaan kartoittaa jo 4 - 5 -vuotiaiden lukivalmiuksia.

Kotimaa
Käsi kirjoittaa paperille, vieressä sama kuva peilikuvana.
Meri Herttua / Yle

Vaikka varsinaiset lukemisen ongelmat voidaan diagnosoida vasta toisella tai kolmannella luokalla, ongelmia voi ehkäistä jo aiemmin.

- Huomattava osa näistä lukemisen pulmista voidaan ennaltaehkäistä ihan sillä, että lukemisen valmiuksia harjoitellaan jo ennen kouluikää. Lapsilta voidaan esimerkiksi kysyä, millä kirjaimella alkaa auto, kun aletaan harjoitella lukivalmiuksia, sanoo tutkija Anne Puolakanaho Jyväskylän yliopistosta.

Lukemisvaikeuksien ja lukihäiriön eli dysleksian tunnistamiseen on nykyisin monia keinoja. Myös lukihäiriön hoitoon on kehitetty Suomessa hyviä menetelmiä.

Noin viidesosa suomalaislapsista tarvitsee lisätukea lukemisen oppimiseen. Lukihäiriöihin puututaan kuitenkin hyvin kirjavasti.

- Olen kuullut terveisiä eri puolilta, että koululaiset eivät tässä asiassa varmaankaan ole ihan samassa asemassa. Yksilöllistä tukea voidaan tarjota joissain kouluissa enemmän ja laajemmin. Nämä ovat koulu- ja kuntakohtaisiakin käytäntöjä, jotka on synnytetty, ja joskus niissä on tarkastamisen varaa, Puolakanaho sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi