1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Siedätyshoito helpottaa maitoallergiaa jo viidessä kuukaudessa

Maitoallergian parantaminen siedättämällä onnistuu lähes 90 prosentin varmuudella, mutta siedätyshoito vaatii sitoutumista ja kärsivällisyyttä. Siedätyshoidon voi aloittaa esikouluiässä, ja maitolasillisen pystyy juomaan jo viiden kuukauden jälkeen.

Suurin osa maailman aikuisväestöstä ei siedä maitotuotteita. Kuva: YLE / Mika Kanerva

Ennen vanhemmat kulkivat adrenaliinikynä taskussa sen varalta, että allerginen lapsi saa reaktion. Parin vuoden välein käytiin sairaalassa tarkistuttamassa altistuskokeessa, jatkuuko allergia. Jos jatkui, iskettiin adrenaliinikynä taskuun odottamaan taas.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on siedätyshoidossa ollut jo 80 lasta, ja kokemukset ovat olleet hyviä, kertoo erikoislääkäri ja lastenallergologi Marita Paassilta Allergiakeskuksesta.

- Perheet ovat antaneet paljon positiivista palautetta siitä, kuinka hoito on parantanut elämänlaatua ja helpottanut oloa.

Yleisimmät lasten allergiat, eli maito- ja vehnäallergiat, menevät ohi kouluikään mennessä. Joka kymmenennellä maitoallergia kuitenkin jatkuu, osalla vaikeana. Jos oireet jatkuvat kuuden ikävuoden jälkeen, on siedätyshoito mahdollista.

Hoito alkaa vähitellen

Ensin on todettava, että allergia on IgE-välitteinen, eli kyse ei ole yliherkkyydestä. Jos altistuskokeessa selviää, että esimerkiksi jo muutamasta millistä maitoa tulee selvät nopeat reaktiot, voi siedätyshoidon aloittaa.

Hoito aloitetaan hyvin pienillä määrillä. Päivässä annetaan vain yksi pisara veden ja maidon seosta sekä sairaalassa että kotona.

- Tämä vaatii erittäin tiukkaa sitoutumista, mutta perheet ovat olleet hyvin motivoituneita.

Vehnänkin siedättämisestä on tekeillä tutkimus viidessä yliopistollisessa sairaalassa.

Ruokien kieltolistat ovat menneisyyttä

Kotonakin voi aloittaa siedätyshoidon, jos reaktiot eivät ole välittömiä ja vaikeita. Kansallinen allergiaohjelmakin ohjaa siihen suuntaan, ettei ruoka-aineita turhaan vältettäisi, sanoo Marita Paassilta.

- Emme jaa listoja aineista, joita ei saa antaa kahteen tai kolmeen ikävuoteen saakka. Niillä ei ole aiemminkaan estetty allergioita, sen ovat osoittaneet viimeiset vuosikymmenet ja maailmanlaajuinen allergiaepidemia.

Pienestä pitäen kannattaisi siedon sallimissa rajoissa käyttää reaktioitakin aiheuttavia ruoka-aineita. Allergiaohjelma on ollut perheille vapauttamisohjelma, Paassilta sanoo.

Maitoallergia ei ole niin yleistä

Maitoallergiaa epäillään joka kolmannessa perheessä, mutta vain 2 - 3 prosentissa allergia todetaan. Eikä maitoallergia ole vuosien aikana lisääntynyt, kuten oletetaan.

Jos maitoallergia todetaan ja siedätyshoito aloitetaan, tulevat tulokset lopulta nopeasti, sanoo erikoislääkäri ja lastenallergologi Marita Paassilta.

- Käytämme noin viiden kuukauden protokollaa, jonka lopputuloksena on kaksi desilitraa maitotuotteita päivässä. Voi ajatella, että lopulta hoitona on yksi jäätelö päivässä.