1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen markka

Kuparinen 500 markan seteli löytyi Varsinais-Suomesta

Turkulainen antiikkiharrastaja löysi maailman ainoan kuparisen 500 markan setelin huutokaupasta. Nyt seteli etsii uutta omistajaa. Löytäjä toivoo ainutlaatuisen setelin päätyvän kaiken kansan ihailtavaksi.

Kuva: YLE / Tuuli Toivanen

Jarmo Jäykkä istui huutokaupassa jännityksestä kihisten. Hän oli juuri huomannut, ettei muu huutokauppaväki osoittanut juurikaan mielenkiintoa kuparista 500 markan seteliä kohtaan. Jäykkä ei halunnut näyttää muille innostustaan.

- En minä kauppamiehenä kerro, mistä sen löysin ja paljonko siitä maksoin, hän virnistää.

Sen verran Jäykkä on saanut selville setelinsä alkuperää, että se on todennäköisesti tehty Riihimäen nuorisovankilassa. Kuka kuparisen setelin on tilannut ja miksi, on vielä hämärän peitossa.

- Toivon, että se selviäisi. Olen kysellyt ympäriinsä monetaristeilta ja huutokauppiailta Turusta Helsinkiin, mutta kukaan ei ole koskaan kuullut tällaisesta tai nähnyt vastaavaa, Jäykkä harmittelee.

Toisaalta se, ettei kukaan ole vastaavasta kuullut, kertoo setelin olevan harvinainen ja arvokas löytö.

- Luulen, että oikeassa huutokaupassa voisin saada tästä useampia tuhansia euroja.

Jarmo Jäykkä ei ole kuitenkaan ahne mies. Hän toivoo, että jokin pankki lunastaisi häneltä kuparisen 500 markan setelin 500 euron hintaan ja asettaisi sen esille tiloihinsa.

Paperinen 500 markan seteli painettiin aikoinaan Urho Kekkosen 75-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Kansa antoi setelille pilkkanimen Urkki. Tänä vuonna punainen viisisatanen valittiin kaikkien aikojen kauneimmaksi markan seteliksi.