1. yle.fi
  2. Uutiset

Rommilla maustetut suklaaruudut ja vanhan ajan lihapiirakka

Tuleeko joskus ikävä lapsuuden herkkuja? Voita ja Sokeria palauttaa mieliin vanhoja tuttuja makuja. Nyt tehdään aikuisten versio mokkapaloista sekä vanhan ajan lihapiirakka.

Voita & Sokeria

Rommilla maustetut suklaaruudut

Pohja:

4 kananmunaa

4 dl sokeria

1 dl maitoa

1,5 dl kahvia

200g voita

6 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

2 rkl kaakaojauhetta

Kuorrutus:

100g sulatettua voita

1 dl kylmää kahvia

3 rkl tummaa rommia

n. 8 dl tomusokeria (n. 2 pakettia)

4 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita varovasti joukkoon kädenlämpöiseksi jäähtynyt sulatettu voi, maito sekä kahvi. Sekoita leivinjauhe ja kaakaojauhe jauhoihin ja siivilöi jauhoseos taikinaan. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa 10-15 minuuttia kunnes pohja on kypsä.

Kuumenna voi ja kahvi kattilassa ja lisää seokseen rommi. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe sekä tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus hieman jäähtyneen pohjan päälle. Koristele halutessasi.

Lihapiirakka

Taikina:

2,5 dl maitoa

25 g hiivaa

1 rkl suolaa

1 tl sokeria

7 dl vehnäjauhoja

100 g voita

Täyte:

200g jauhelihaa

1 sipuli

2 dl keitettyä riisiä (1dl raakaa riisiä)

1 kpl lihaliemikuutio

mustapippuria

1 kananmuna + 1 kananmuna voiteluun

seesaminsiemeniä koristeluun

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja sokeri. Lisää vehnäjauhot erissä taikinaan sekä viimeisenä huoneenlämpöinen voi. Anna kohota sillä aikaa kun valmistat täytteen.

Keitä riisi kypsäksi. Ruskista jauheliha ja sipuli kasarissa. Lisää tilkka vettä, lihaliemikuutio ja pippuri. Kun lihaliemikuutio on sulanut, lisää keitetty riisi ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä. Sekoita jäähtyneeseen täytteeseen kananmuna.

Ota reilu puolet taikinasta ja kauli se levyksi leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Levitä täyte päälle mutta jätä reunoille hieman tilaa. Kauli loppu taikina kanneksi ja nosta täytteen päälle. Taita pohjalevyn reunat kannen päälle ja tiivistä reunat haarukalla. Pistele kanteen muutama reikä haarukalle, voitele kananmunalla ja koristele seesaminsiemenillä. Paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia kunnes lihapiirakka on saanut kauniin värin.

Lähteet: Ohje: Maria Jokela

Lue seuraavaksi