Praha pystytti uudelleen natsien tuhoaman presidenttipatsaan

Tshekin tasavallassa Prahassa on paljastettu Yhdysvaltain presidentin Woodrow Wilsonin patsas sen muistomerkin tilalle, jonka natsit tuhosivat toisen maailmansodan aikana. Tshekit pitävät Wilsonia Tshekkoslovakian itsenäisyyden kummisetänä.

Ulkomaat

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri, prahalaissyntyinen Madeleine Albright sanoi patsaan paljastuspuheessa, että natsit tekivät paljon pahaa, mitä ei voida koskaan korjata, mutta Wilsonin patsas on sentään taas paikallaan suorana vastauksena Hitlerille.

Wilson on Tshekissä ja Slovakiassa suosittu, koska hän vaikutti merkittävästi itsenäisen Tshekkoslovakian syntyyn vuonna 1918, kun Itävalta-Unkarin keisarikunta oli hajonnut ensimmäisessä maailmansodassa.

Hän piti Yhdysvaltain kongressissa henkeänostattavan puheen, jossa hän vaati itsenäisyyttä Itävalta-Unkarin, keisarillisen Saksan ja Venäjän hallitsemille kansoille. Hän korosti, ettei Eurooppa ollut suurvaltojen shakkilauta, vaan suurille ja pienille kansakunnille kuuluivat samat oikeudet.

Wilsonille pystytettiin patsas Prahan keskusaukiolle vuonna 1928. Vuonna 1941 natsit kaatoivat patsaan vallattuaan Tshekkoslovakian. Keskiviikkona paljastettu kolme ja puoli metriä korkea muistomerkki tuli lähes samalle paikalle.

Uuden patsaan paljastusseremoniaan osallistuivat muun muassa presidentti Vaclav Klaus ja entinen presidentti Vaclav Havel, joka vietti samalla 75-vuotispäiväänsä.

Lähteet: AFP, AP