Hyppää sisältöön

Ruuturiippuvuus uhka jo kansanterveydelle

Internetin ja television äärellä vietetty aika vähentää lasten ja nuorten liikkumista ja lepoa. Liikunnan puutteen lisäksi vaarana on lapsen tunne-elämän kehityksen häiriintyminen.

Kuva: Yle

Ruutujen ääressä vietetty aika on yhä suurempi uhka lasten ja nuorten terveydelle, toteaa lastenpsykiatri Irmeli Henttonen. Suomalaiset viettävät aiempaa enemmän aikaa internetin, kännyköiden, pelikonsoleiden ja television äärellä.

- On olemassa huoli, että toisten ihmisten, ystävien ja perheen kanssa vietetty aika vähenee. Samalla myös liikunnan ja unen määrä vähenevät. Tällä kaikella saattaa olla fyysiselle terveydelle kielteisiä vaikutuksia. Kouluterveyskyselyissäkin on juuri tästä syystä alettu kysyä ruutuaikaa, koska tällä arvellaan tulevaisuudessa olevan jo kansanterveydellistäkin vaikutusta, Henttonen korostaa.

Levon puute uhkana

Henttosen mukaan lasten ja nuorten kehittyvät aivot tarvitsisivat myös lepoaikaa, lastenpsykiatri muistuttaa.

- Aina kun ollaan tämän tyylisen toiminnan äärellä, kuormittuvat aivot. On vaara, että aivojen lepoaika jää vähälle.

Henttonen kehottaa esimerkiksi vanhempia tarkkailemaan, miten paljon lapselle tai nuorelle kertyy vuorokaudessa unta. Myös ulkoilun ja muun tekemisen määrää kannattaa tarkkailla.

- Lisääntynyt lyhytjänteisyys ja ärtyvyys ovat selvimmät merkit siitä, että nyt koneen äärellä on oltu liian kauan, Henttonen ohjeistaa.

Odottamisen taitoja opeteltava

Myös lapsilla verkossa olemiseen liittyy jatkuva "saatavilla oleminen". Tämä ei Henttosen mukaan voi olla vaikuttamatta lapsen tunne-elämän kehittymiseen.

- Tietty kärsivällisyys ja odottaminenkin ovat taitoja, joista on ihmiselle aina hyötyä. Tässä on se vaara, että näitä taitoja ei lapsille kerry, hän sanoo.

Levon merkitysestä puhutaan nykyisin hyvin vähän. Henttonen näkee sen olennaisena ihmisen kehityksen kannalta.

- Uskon, että levolla ja omien ajatusten kuuntelemisella on suuri merkitys myös kasvavalle ihmiselle.

.
.