Pieneläinhoitajan täytyy tuntea myös torakan sielunelämä

Pieneläinhoitajien ammattikuva on monipuolistunut suomalaisten yhä eksotisoituvan lemmikkieläinharrastuksen myötä. Koirien, kissojen ja marsujen ohella uran varrella saattaa tulla vastaan muun muassa maaoravia ja torakoita.

kotieläimet
Madakaskarin torakka
Madagaskarin torakka vaatii paljon kosteutta.YLE / Juha Vauhkonen

Ylä-Savon ammattiopiston Peltosalmen yksikön pieneläinosastolla käy tasainen, korviahuumaava sirinä. Kenttäsirkat siellä ilmoittavat olemassaolostaan.

- Sirkat alkavat sirittämään kun ne ovat sukukypsiä. Käytännössä ne aloittavat kitinän, kun aamulla laittaa valot päälle, ja sitten se jatkuu koko päivän, ammatinohjaaja Essi Taipale kertoo.

Viereisissä terraarioissa on esillä sauvasirkkoja ja erilaisia torakoita. Ei ehkä uskoisi, mutta torakoidenkin luonteessa on eroja. Kädellä lepäävä ja sihisevä madagaskarintorakka pitää ihmisestä. Toisin on argentiinalaisen lajitoverin kanssa.

- Se ei kyllä pitkään kädessä viihdy, vaan hyppää nopeasti pois, Taipale kertoo.

Jyrsijäpuolella vastaan tulee Tikun ja Takun oloisia kavereita. Martti- ja Selma-siperianmaaoravathan siinä, Taipale valistaa. Aktiiviset jyrsijät vaativat paljon tekemistä, ja seuraavat innokkaana myös ohikulkijoiden edesottamuksia.

Seuraavasta häkistä maailmaa seurailevat kaksi degua, Matti ja Esko. Kookas eläin on marsun sukulainen ja varsin kesy. Tavallisia marsujakin opetusmateriaalihuoneesta löytyy, samoin perinteisiä kaneja ja hamstereita. Mutta hetkinen, hamstereitakin on nykyisin vaikka minkälaisia; syyrianhamstereita, talvikkoja ja roborovskeja. Ja lisää maaoravia, tällä kertaa richardsoninmaaoravia.

Pieneläinpuoli kiinnostavat, mutta tuotantoeläimet työllistävät

Lukuisten pieneläinlajien tuntemus on tuleville eläinhoitajille välttämätöntä, sillä tulevaisuuden työpaikka saattaa löytyä esimerkiksi eläinkaupasta tai -hoitolasta, tai vaikkapa koe-eläinlaboratoriosta.

- Valtaosa opiskelijoista suuntautuu juuri pieneläinpuolelle. Opinnoissa korostetaan kuitenkin koko ajan enemmän myös tuotantoeläinpuolta, sillä esimerkiksi lomittajista on nykyisin huutava pula, koulutusvastaava Sari Hänninen kertoo.

Monet työllistyvätkin tätä kautta jo opiskeluaikana. Hänninen kertoo, että tuotantoeläinpuoli on alkanut nostaa viime vuosina suosiotaan, ja yhä useampi valitsee hieman pidemmän koulutustien, ja suorittaa molemmat suuntautumisvaihtoehdot.

Tuotantoeläinpuolelta Peltosalmelta löytyy muun muassa 42-päinen lypsäväjoukko ja siihen nuorkarja päälle. Opiskelijat auttavat navetan töissä, ja kun aikaa jää, taitojaan voi harjoittaa myös esimerkiksi lampaiden keritsemisessä. Sikoja ja hevosiakin tilalle on toiveissa saada lähiaikoina.

Eläinten elinkaaren ja ympäristövaatimusten tuntemus on eläimen hoidon kannalta elintärkeää. Mitä siis esimerkiksi torakka vaatii hoitajaltaan?

- Ne pysyvät tyytyväisenä, kun saavat riittävästi valoa ja sopivan kosteuden terraarioonsa. Ruoaksi tuoreruokaa, ihan vaikka tavallista kurkkua ja porkkanaa. Ja mustaviinimarjan lehdet ovat niille oikein suurta herkkua, Taipale hymyilee.

Lähteet: YLE Savo