1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hittinikkarit hamuavat menestystä ulkomailta

Yksittäiset hitit ovat nousseet yhä tärkeämmäksi osaksi suomalaista musiikkivientiä. Musiikin ammattilaiset säveltävät ja sanoittavat kappaleita suoraan ulkomaalaisille artisteille. Suomalaisten tekemät hitit soivat muun muassa Aasiassa.

Risto Asikaisen studiossa on syntynyt monta hittiä. Kuva: YLE

Esimerkiksi jamaikalais-yhdysvaltalaisen Sean Kingstonin esittämä naisten jalkapallon MM-kisojen tunnuskappale on suomalaista käsialaa. Yksi kappaleen tekijöistä on Risto Asikainen, mies muun muassa Nylon Beatin takaa. Ammattikielellä hän on topliner ja vastaa kappaleen melodiasta ja tekstistä.

-Tää on enemmänkin teollista muotoilua kuin vapaata säveltämistä, toteaa Asikainen. Meillä on artisti ja genre ja välillä tempot ja tietty moodikin tiedossa. Albumille mahtuu tiettyyn rakoon tietynlainen biisi ja me yritetään tehdä täsmäisku.

Asikaisen helsinkiläisstudiossa on syntynyt moni hitti. Esimerkiksi eteläkorealaisen poikabändin, SHINeen, kappale on ollut kotimaassaan listaykkönen. Mikko Tammisen, Risto Asikaisen ja Will Simmsin kirjoittama kappale Ready or Not löytyy Shineen albumilta Lucifer, jota on myyty Etelä-Koreassa viime vuonna yli 100.000 kappaletta. Levy on julkaistu myös Japanissa ja Filippiineillä.

Ulkomailla ovat menestyneet myös JS16 eli Jaakko Salovaara ja Hearthillistä suomalaisille tutumpi Samuli Laiho.

Suomessa on jo parisenkymmentä musiikin ammattilaisia, joiden päätyönä on tehdä kappaleita ulkomaisille artisteille.

Ostajia on löytynyt Aasian lisäksi muun muassa Keski-Euroopasta, Ruotsista ja Norjasta. Useimmiten kysymys on pop-musiikista.

Asikaisen mukaan kilpailu on kuitenkin kovaa:

- Ei tuossa Britney Spears kolkuttele ovella, että kyllä ne täytyy viedä sinne. Hän ei tiedä meidän osoitetta, mutta me tiedetään hänen, myhäilee Asikainen.

Suomalaista musiikkivientiä edistävä Music Export Finland eli Musex uskoo teosmyynnin kasvuun. Mallia on haettu Ruotsista, missä teosmyynti on jo yli puolet maan musiikkiviennistä - merkittävämpää kuin perinteinen bändivienti.