1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israelilaistutkija sai Nobel-palkinnon atomimosaiikista

Kemian Nobel-palkinto on myönnetty israelilaiselle Daniel Shechtmanille kiinteän aineen uraauurtavasta tutkimuksesta. Shechtman sai selville niin sanottujen kvasikiteiden salaisuuden, mille muut tutkijat aluksi nauroivat.

Daniel Shechtman poseerasi valokuvaajille laboratoriossaan Israelin teknologisessa instituutissa Haifassa keskiviikkona. Kuva: Oliver Weiken / EPA

Kvasikiteiden tiivis rakenne auttaa materiaalien vahvistamisessa. Näitä aiemmin täysin mahdottomina pidettyjä kemiallisia rakenteita on sittemmin valmistettu laboratoriossa ja alettu hyödyntää kaupallisesti. Luonnosta niitä löytyi ensi kerran toissa vuonna.

Kuluttajille ne voivat tulevaisuudessa merkitä esimerkiksi uusia paistinpannujen tai dieselmoottoreiden materiaaleja, jotka kestävät kuumuutta ja mekaanista rasitusta. Shechtmanin keksintö on tulossa koteihin myös partakoneenterissä ja led-valoissa, ja sairaaloissa sitä voidaan hyödyntää muun muassa silmäkirugiassa tarvittavina ohuina neuloina.

Nobel-lautakunnan mukaan Shechmanin vuonna 1982 tekemä havainto on muuttanut perusteellisesti kemistien käsitystä kiinteästä aineesta. Aiemmin ei tiedetty eikä myöskään uskottu, että atomit voivat muodostaa kuvioita, jotka eivät koskaan toista itseään. Ihmissilmään ne näyttävät arabi- tai persialaisen taiteen abstraktilta koristekuvioinnilta.

Hänen havaintonsa herättivät aluksi paljon epäilyksiä ja jopa pilkkaa, sillä ne näyttivät rikkovan luonnonlakeja. Shechtman jopa erotettiin työpaikastaan, yhdysvaltalaisesta tutkimuslaitoksesta, koska häntä pidettiin epäpätevänä. Nykyisin 70-vuotias Shechman työskentelee professorina Israelin teknologisessa instituutissa Haifassa.