Bussien liikennöintihinnat nousevat

Pääkaupunkiseudulla linja-autoliikennettä harjoittavat liikennöitsijät nostavat ensi vuonna tarjoushintojaan merkittävästi. Pääsyynä ovat kallistuneet polttoainehinnat.

liikennöitsijät
Tulevaisuudessa kaikkien Helsingin seudulla kulkevien bussien etuosa on sininen ja takaosa valkoinen.
Helsingin Bussiliikenne / Hannu Saarinen

Erilaisten kustannusten nousut ovat kiusanneet pääkaupunkiseudulla linja-autoliikennettä harjoittavia liikennöitsijöitä harvinaisen paljon.

Helsingin Bussiliikenne Oy:n henkilöstöjohtajan Jussi Mertasen mukaan polttoaineen hinnan nousu ja vuoden vaihteessa tullut kaasuvero ovat lisänneet kustannuksia niin, että toiminta on nyt kannattamatonta.

- Kaikki suurimmat yritykset ovat tehneet tappiota. Tällainen ei voi jatkua eli on pakko nostaa hintoja. Tarjouksien hinnat tulevat nousemaan arviolta semmosen 8-9 prosenttia ensi vuonna, arvioi Mertanen.

Ei nosta matkalipun hintoja

Liikenteen tilaajan Helsingin Seudun Liikenteen toimitusjohtajan Suvi Rihtniemen mukaan tarjoushintojen nousu ei välttämättä siirry matkalippujen hintoihin.

Rihtniemi myöntää kuitenkin, että paineita matkalippujen hintojen korotuksiin on.

- Elämme epävakaita aikoja, joten mitään varmaa matkojen hinnoittelusta ei voi nyt taata, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.