Opiskelupaikkojen leikkauksista miljoonien lasku rahoitukseen

Saimaan ammattikorkeakoulun 95 koulutuspaikan leikkaukset merkitsevät ainakin 3 miljoonan euron vähennystä koulun rahoituksessa, arvioi rehtori Anneli Pirttilä. Leikkauksen vaikutusta henkilökunnan työpaikkoihin ei osata vielä arvioida.

Lomautukset ja irtisanomiset
YLE Etelä-Karjala

Opetus-ja kulttuuriministeriö ilmoitti leikkauksista Suomen ammattikorkeakouluille eilen. Tunnelmat koulussa olivat torstaiaamuna synkät.

- Leikkauksen suuruus, 95 aloituspaikkaa, on kohtuuton. Vähempikin olisi riittänyt, arvioi Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä.

Ministeriön esittämät leikkaukset vähentäisivät koko maan ammattikorkeakouluista noin 2 200 aloituspaikkaa. Eniten paikkoja saksitaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, etenkin Itä- ja Pohjois-Suomesta.

- Näyttää siltä, että leikkaukset ovat kohdistuneet niihin ammattikorkeakouluihin, joiden paikkakunnalla toimii yliopisto, Pirttilä miettii.

"Ymmärrettävää"

Rehtori ei ole kuullut opetusministeriöltä perusteluja siihen, miksi juuri tietyiltä aloilta ja paikkakunnilta vähennetään koulutusta. Saimaan ammattikorkeakoulussa koulutusta tullaan vähentämään eniten tekniikan koulutusalalta, jossa paikkoja vähennetään 180:sta puoleen. Prosessitekniikan ja tietotekniikan koulutusohjelmien lakkauttamista ministeriö ehdottaa kokonaan.

- Tällä alalla työllistymisprosenttimme ei ole ollut kovin hyvä, joten se on ymmärrettävääkin, Pirttilä myöntää.

Tietotekniikan ohjelmasta valmistuneista kolmannes on ollut työttömänä 1-2 vuoden jälkeen valmistumisesta. Prosessitekniikassa vastaava osuus on jopa 65 prosenttia.

- Toisaalta olisin toivonut, että koulutuspaikkoja olisi saatu lisää sinne, missä työllisyysnäkymät ovat maakunnassamme hyvät, eli hotelli- ja ravintola-alalle, rehtori muistuttaa.

Rehtori näkee asiassa myös valoisan puolen.

- Sentään hotelli- ja ravintola-alan koulutusta, tai kuvataiteen koulutusta ei lakkauteta kokonaan. Matkailualan koulutushan loppuu nyt kokonaan viidestä ammattikorkeakoulusta. Ja kuvataiteen osalta Satakunnan ja Kemi-Tornion yksiköt lakkautetaan kokonaan. Se, että nämä saadaan säilytettyä täällä, on kuitenkin kaiken murheen keskellä positiivinen uutinen.

Merkittävät vaikutukset henkilöstölle

Ensisulattelun jälkeen on vielä liian aikaista arvioida, monelleko opettajalle leikkaus merkitsee lähtöpasseja. Henkilöstövähennyksiä on kuitenkin jatkossa todennäkösesti tehtävä.

- On selvää, että kolmen miljoonan rahalliset leikkaukset vaikuttavat henkilöstöön. Mutta mitä ne ovat, on liian varhaista sanoa.

- Mitä tahansa ratkaisut tulevat olemaankaan, olen luvannut henkilöstölle, että ratkaisut tulevat olemaan mahdollisimmat pehmeät, Pirttilä muotoilee.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala