1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Kapinalliset: Syyrian hallituksella väkivaltainen apujoukko

Syyrian hallitus käyttää apunaan väkivaltaisia, aseistettuja siviiliryhmittymiä opposition edustajien kukistamiseen, sanovat kapinalliset uutistoimisto AFP:lle. Syyrian kansannousun uhriluku on jo yli 2 900.

kansannousut

AFP:n haastattelemien kapinallisten mukaan Syyrian hallitus hyödyntää "shabiha"-joukkoja. Shabiha tarkoittaa puolisotilaallista, hallitusta kannattavaa ryhmittymää, jolla ei ole minkäänlaista virallista asemaa valtionhallinnossa.

Shabiha-joukkoja perustetaan tarpeen mukaan eri kaupunkeihin ja siihen kuuluvat miehet ovat mukana ideologisista syistä.

Kapinallisten mukaan shabihat suorittavat hallituksen puolesta oppositioon kohdistuvat väkivaltaisuudet. Näin hallitus välttää muodollisesti vastuun kapinallisten pahoinpitelyistä. Siviiliasuiset ja rekisteröimättömät shabiha-joukkiot eivät myöskään joudu vastuuseen teoistaan.

Ulkomaille paenneet syyrialaiset kertovat shabiha-joukkojen kohtuuttomasta väkivallasta, joilla hallituksen vastaisia mielenosoituksia on tukahdutettu.

YK:n ihmisoikeustoimiston mukaan Syyriassa on maaliskuun puolivälissä alkaneen kansannousun aikana kuollut jo 2 900 ihmistä. YK:N mukaan luku on luotettava. Syyskuun alun jälkeen kuolonuhreja on ollut ainakin 200.

Tänään torstaina yhteenottoja on ollut varsinkin luoteisessa Idlibin maakunnassa. Siellä kerrotaan kuolleen 12 ihmistä, joista seitsemän hallituksen sotilasta ja viisi siviiliä tai kapinallisten puolelle loikanneita sotilaita.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi