1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman merissä on komeettojen vettä

Tähtitieteilijät ovat löytäneet ensi kertaa komeetan, jossa on samanlaista vettä kuin maapallon valtamerissä valtaosin. Tätä ennen tutkijat ovat osanneet selittää meriveden alkuperän vain pieneltä osin.

tiede

Maapallo kiehui kuiviin pian syntymänsä jälkeen, ja meret syntyivät vasta miljoonia vuosia myöhemmin. Se, mistä meret saivat elämälle välttämättömän vetensä, on ollut arvoitus.

Tutkijat ovat arvelleet selitykseksi asteroideja, sillä aiempien kemiallisten analyysien mukaan vain kymmenisen prosenttia vedestä on tullut jäisten komeettojen mukana.

Saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijoiden nyt analysoima komeetta tarjoaa uuden selityksen. 103P/Hartley 2 -komeetassa on sama vedyn ja deuteriumin eli raskaan vedyn suhde kuin maapallon valtamerissä.

Hartley 2 käväisi lähellä

Hartley 2 lisää olennaisesti sitä todennäköisyyttä, että kivestä ja jäästä koostuvat komeetat ovat olleet maapallolle tärkeä vedenlähde. Tutkija Paul Hartoghin mukaan on jopa mahdollista, meret ovat täynnä juuri komeettojen vettä.

Hän arvelee Hartley 2:n olevan peräisin muualta aurinkokunnasta kuin tätä ennen tutkitut komeetat, joissa deuteriumia on ollut enemmän.

Hartley 2:n päästiin tutkimaan, kun se ohitti Maan viime vuonna vain 18 miljoonan kilometrin päästä. Kotoisin se lienee Kuiperin vyöhykkeeltä, aurinkokuntamme uloimmalta laidalta.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi