1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyvä patja kannattaa

Erilaiset kolotukset, jäykkyydet ja vihlaisut ovat etenkin iän karttuessa yhä yleisempiä. Kipu on elimistön varoitusviesti ja sen aiheuttaja on syytä tunnistaa ja hoitaa pois mahdollisimman nopeasti, jotta työ- ja toimintakyky sekä itsenäinen elämä voisivat jatkua mahdollisimman pitkään.

Kotimaan uutiset
selkäkipu
Selkäkipuun on monia syitäYLE

Kuukausittain joka kolmannella suomalaisella aikuisella ilmenee tuki- ja liikuntaelinvaivoja, jotka ovat yksi kansanterveytemme suurista ongelmista. Ne ovat myös suomalaisten yleisin syy lääkärissä käyntiin, aiheuttavat eniten työstä poissaoloja ja ovat toiseksi yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Yhteiskunnalle tuki- ja liikuntaelin (tule) sairaudet käyvät kalliiksi, vuodessa niihin palaa rahaa yli 2,5 miljardia euroa.

Nyt tuki- ja liikuntaelinjärjestöt ovat lähteneet vastaiskuun ja vaivojen ennaltaehkäisyyn valtakunnallisen kampanjan avulla. Keinot tule-sairauksien vähentämiseksi ovat yksinkertaisia ja niitä on monia, kertoo selkävaivoihin perehtynyt Marja-Terttu Alhainen.

- Terveelliset elämän tavat ovat kaiken alku. Pitää syödä terveellisesti, levätä ja liikkua oikealla tavalla sekä ennaltaehkäistä riskitekijöitä.

Yksinkertaiset asiat auttavat

Ihmiset nukkuvat elämästään yli kolmanneksen, joten tavalliset ja arkiset asiat auttavat ennaltaehkäisyssä.

- Hyvän patjan ja tyynyn hankinta on meille jokaiselle tärkeä asia, myös ergonomia niin työssä kuin kotona kannatta hoitaa kuntoon, kertoo Alhainen.

Liikkuminen voi aiheuttaa myös hallaa, jos sen tekee väärällä tavalla.

- Jos on esimerkiksi nivelrikko polvessa, niin ei kannata hölkätä, vaan on löydettävä sellaisia liikuntamuotoja, joissa kehon paino poistetaan. Uiminen, sauvakävely ja pyöräily ovat sopivaa liikuntaa, jossa nivel pystyy tekemään pienemmällä painolla vapaata liikettä, opastaa selkäneuvoja Alhainen.

Huoltoliitto, Suomen Nivelyhdistys, Suomen Osteoporoosiliitto, Suomen Selkäliitto ja Suomen Tule ry järjestävät yhteistyössä valtakunnallisen Vastaisku vaivoille -kiertueen. Tarkoituksena on herättää ihmiset huolehtimaan liikuntaelinten kunnosta, ennaltaehkäisemään vaivoja ja tarttumaan ripeästi ilmenneiden ongelmien hoitamiseen.

Lähteet: YLE Kainuu / Arto Loukasmäki

Lue seuraavaksi